-
Błąd 0240
Witam,drogich forumowiczów .po przeczytaniu forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi dlatego zakładam nowy , problem dotyczy 159 tbi,problemy z turbo szczególnie jadąc pod górkę się wyłączało ,bez checku,po ponownym dodaniu gazu wszystko wracało do normy,aktualnie turbo przeładowuje gdy się depnie mocniej i wywala błąd 0240 i przy tym popiskuje przy 1.6 bara ,węże sprawdziłem nie mam pęknięć i węże podciśnieniowe są tez ok,po skasowaniu błędu ,przegazowalem go na jałowym i piszczenie przestało i nie wchodzi w tryb awaryjny .co to może być ,dzieki za pomoc
-
Jaki jest pełny opis błędu? Czym je sprawdzasz?
Czy auto miało w ostatnim czasie przeprowadzone jakieś naprawy?
https://www.forum.alfaholicy.org/mit...lad_p0240.html
W powyższym temacie masz trochę napisane. Nie pamiętam czy w TBi również znajduje się zawór bocznikowy, jeśli nie to skupiłbym uwagę na zaworze wastegate.
-
Dzieki za odpowiedz ,multiecuscan 2.2, czujnik w dolocie stwierdził za wysokie ciśnienie i dlatego tryb awaryjny ,co tez z reszta zauważyłem ,w normalnej eksploatacji dochodzi max 1.5 bara a tutaj 1.6 i pogwizd .
-
Witam, tbi nie ma zaworu bocznikowego. sprawdzałem wczoraj gruszkę cięgno pracuje ,obecnie auto jeździ bez błędu dla świetego spokoju wymienię jeszcze wężyki podciśnieniowe no i gruchę dla świetego spokoju bo koszta nie wielkie .