-
Błąd P065A
Od jakiegoś czasu podczas jazdy napięcie cały czas jest 13.8 V a wcześniej w zależności od tego czy jechałem z góry hamując silnikiem czy przyspieszałem to napięcie podczas jazdy było w granicach 12.5 do około 14. 8 V czyli był odzysk Energi. Obecnie nie ma odzysku i w komputerze jest błąd P 065a. Co mogło się stać?
-
-
Ładowanie jest tylko cały czas 13.8 V nie ma tej zmiany napięć w zależności od aktualnego obciazenia/trybu jazdy. Po skasowaniu błędu przez kilka kilometrów zmieniało te napięcia. Co mogło się zepsuć.
-
Alternator i regulator napięcia sprawdzić oraz masa na alternator i skrzyni biegów sprawdzić. A czym mierzysz , najlepiej na postoju regulator sprawdzisz po odpaleniu auta zwykłym multimetrem. Przykładasz do aku. przy wyłączonych odbiornikach i załączasz np światła , radio , klimę , nap. powinno spaść ale zaraz ma się podnieść. Z tego co pamiętam to min 14,3 V
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
-
Po przeczyszczeniu połączenia na klemie minusowej tego odłączanego na click od kontroli napięcia błąd się na razie nie pojawił a napięcie teraz utrzymuje w zakresie 14-14.1V. Odzysku energi na razie nie zaobserwowałem. Co ciekawe start stop wrócił do życia a od kilku miesięcy go nie było i nie miałem go wyłączonego.
-
Odzysku energii?
Co ty myślisz,że masz hybrydę[emoji16]
-
A jak nazwać to że przy hamowaniu silnikiem napięcie rośnie do ok 14.8 V a przy przyspieszaniu spada do około 12.5 V ? W opisie pracy alternatora Giulietty jest to opisane.
-
Wsadzili inteligentne ładowanie do giulietty ?
Który ty masz rocznik?
-
2014. Postaram się wieczorem wstawić opis i logikę działania tego systemu w giulietta zciagnieta z elearn.
-