-
Kilka problemów
Witam
mam kilka problemów i pytań do was:
1.Od jakiegoś czasu po odpaleniu silnika przez pierwsze 1-2 km silnik zachowuje się jakby w ogóle nie miał mocy i strasznie szarpie przy zmianie biegów, wydaje się jakby nie było paliwa.
2. Do tego szaleje mi czasami wskazówka od ilości paliwa w zbiorniku, np. ostatnio po odpaleniu pokazywało mi że mam 3/4 zbiornika :eek: i tak przez kilkanaście kilometrów, po czym regularnie zaczęła opadać aż do stanu jaki powinna wskazywać. Ciekawostką jest gdy czasem odpalam auto i mam rezerwę to przejechaniu pewnego odcinka wskazówka sama się trochę podnosi i rezerwa znika :D
3. Czy normalnym jest że po jeździe (około 30km) wskazówka od temperatury silnika podnosi się tylko troszkę (tak jakby silnik się nie dogrzewał ?), gdzie przykładowo w Octavii mojego brata zazwyczaj do połowy wzrasta to samo w aucie rodziców:unsure:
Czekam na wasze sugestie w tych sprawach.
Z góry dzięki :cool:
-
1. pewnie wariator, albo przeplywomierz tudziez lambda. ale niech sie wypowiedza specjalisci w temacie.
2. mam tak samo. Wskazówka potrafi mieć wahania o ćwierć baku. Z kolei u mnie niepokojący symptom jest taki ze po 30 km w miescie auto spalilo mi prawie cwierc baku, przy eco-drivingu.... :/
3. Na bank termostat. Mam ten sam problem. Auto dogrzewa sie do 90 stopni jedynie podczas miejskiej jazdy.
-
ja Ci powiem ze dzis jechalem pierwszy raz jak bylo zimno do pracy 8km i ledwo do 60stopni doszlo... niby normalne w Dieslach:))
-
1. Wariator nie odgrywa tu istotnej roli. Mój typ to grzałka sondy lambda - przy czym wymienia się całą sondę.
2. Wskazówka pokazuje poprawnie. Przy czym pamiętaj, że musisz stać równo! I kolejna sprawa - wskazówka bardzo powoli zmienia położenie.
3. Wygląda na termostat (ale nie przejmuj się tak bardzo wskaźnikiem kabinowym, on ZAWSZE oszukuje), łatwo to sprawdzić.
-
Z tym niedogrzaniem to tak myślałem że termostat, ale wolałem się upewnić :P Co do szarpania.. to ciężko stwierdzić bo widzę wahania w wypowiedzi.. może ktoś jeszcze coś doradzi ?
Natomiast wskazówka od poziomu paliwa to tylko taka ciekawostka, nie przeszkadza w użytkowaniu :D
Dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na kolejne sugestie odnoście punktu pierwszego :)