Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Kilka problemów

Mumino
    Gość

Domyślnie Kilka problemów

Witam
    mam kilka problemów i pytań do was:
    1.Od jakiegoś czasu po odpaleniu silnika przez pierwsze 1-2 km silnik zachowuje się jakby w ogóle nie miał mocy i strasznie szarpie przy zmianie biegów, wydaje się jakby nie było paliwa.
    2. Do tego szaleje mi czasami wskazówka od ilości paliwa w zbiorniku, np. ostatnio po odpaleniu pokazywało mi że mam 3/4 zbiornika i tak przez kilkanaście kilometrów, po czym regularnie zaczęła opadać aż do stanu jaki powinna wskazywać. Ciekawostką jest gdy czasem odpalam auto i mam rezerwę to przejechaniu pewnego odcinka wskazówka sama się trochę podnosi i rezerwa znika
    3. Czy normalnym jest że po jeździe (około 30km) wskazówka od temperatury silnika podnosi się tylko troszkę (tak jakby silnik się nie dogrzewał ?), gdzie przykładowo w Octavii mojego brata zazwyczaj do połowy wzrasta to samo w aucie rodziców

Czekam na wasze sugestie w tych sprawach.
    Z góry dzięki

Użytkownik Rowerzysta Avatar seboq
    Auto
    156 2.0 TS Sportpack 2000r.

Domyślnie

1. pewnie wariator, albo przeplywomierz tudziez lambda. ale niech sie wypowiedza specjalisci w temacie.

2. mam tak samo. Wskazówka potrafi mieć wahania o ćwierć baku. Z kolei u mnie niepokojący symptom jest taki ze po 30 km w miescie auto spalilo mi prawie cwierc baku, przy eco-drivingu.... :/

3. Na bank termostat. Mam ten sam problem. Auto dogrzewa sie do 90 stopni jedynie podczas miejskiej jazdy.

Krysss_88
    Gość

Domyślnie

ja Ci powiem ze dzis jechalem pierwszy raz jak bylo zimno do pracy 8km i ledwo do 60stopni doszlo... niby normalne w Dieslach)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

1. Wariator nie odgrywa tu istotnej roli. Mój typ to grzałka sondy lambda - przy czym wymienia się całą sondę.

2. Wskazówka pokazuje poprawnie. Przy czym pamiętaj, że musisz stać równo! I kolejna sprawa - wskazówka bardzo powoli zmienia położenie.

3. Wygląda na termostat (ale nie przejmuj się tak bardzo wskaźnikiem kabinowym, on ZAWSZE oszukuje), łatwo to sprawdzić.
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Mumino
    Gość

Domyślnie

Z tym niedogrzaniem to tak myślałem że termostat, ale wolałem się upewnić Co do szarpania.. to ciężko stwierdzić bo widzę wahania w wypowiedzi.. może ktoś jeszcze coś doradzi ?
    Natomiast wskazówka od poziomu paliwa to tylko taka ciekawostka, nie przeszkadza w użytkowaniu

Dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na kolejne sugestie odnoście punktu pierwszego