4 załącznik(i)
Błąd Sterring Corrector, VDC, Hill Holder - wrzuca w tryb awaryjny 10km/h
Cześć,
mam Giuliette 1.4 16v TB MultiAir 170KM rok 2010, kupiłem ją w marcu, zrobiłem 1600km i zaraz zaczęły się dziać cuda.
Na wstępie powiem że od razu po zakupie był wymieniony rozrząd, filtry, oleje, wszystkie świece, listwa wtryskowa, podstawa od radia na dachu, i tylna prawa lampka światła cofania.
Jakieś 2 miesiące temu, pierwszy raz pojawił mi się check engine + wrzucenie w jakiś tryb awaryjny (pedał gazu nie reagował na nacisk, silnik nie gasł ale jechało się 10km/h).
Potem było chwilę spokoju, ale sytuacja zaczęła się powtarzać co raz częściej, a razem z check engine zaczęły pojawiać się błędy VDC, Hill Holder, Steering Corrector, a kilka razy oprócz tego ABS i ASR.
Sytuacja pojawiała się czasem od razu po odpaleniu silnika, czasem po 200 metrach jazdy, a czasem po 15 minutach.
Za każdym razem musiałem zjechać gdzieś na bok, wyłączyć/włączyć silnik i jechać dalej z krzyczącym komputerem i tymi błędami. Czasem sytuacja powtarzała się chwilę później, a czasem udawało się jakoś dojechać do domu za jednym razem.
Byłem w ASO, zrobili diagnostyke i usunęli błędy. Wyniki załączam do posta. Oczywiście problem powrócił już na drugi dzień.
Oddałem samochód do elektromechanika, któremu komputer pokazał te same błędy co w ASO więc zrobił instalacje przepustnicy + został wymieniony czujnik położenia sprzęgła - nie pomogło.
Inny mechanik jako źródło problemu wskazał przewód do serwa z czujnikiem, ale sam przyznał że nie wie czy to pomoże :confused:
Dużo osób gdzieś na facebooku, od razu poleciło sprawdzić akumulator i ładowanie, mimo że nie pojawiała się żadna ikonka akumulatora, a samochód odpalał normalnie.
I FAKTYCZNIE! Niedawno samochód w ogóle nie odpalił. Okazało się że po naładowaniu aku pomiary są okej, ale bardzo szybko traci to naładowanie bo już na drugi dzień nagle jest 70%.
Samo ładowanie było sprawdzane miernikiem i ponoć jest w porządku.
I teraz pytanie, co robić dalej, czy akumulator może być przyczyną takich błędów, czy problemu szukać gdzieś indziej? :confused:
Czytałem wszystkie podobne wątki, często jako rozwiązanie pojawia się wymiana czujników ABS przy kołach, ale diagnostyka nie pokazuje mi nic o ABS.
EDIT. Na tą chwile błędy jakie się pojawiają po podłączeniu samochodu pod komputer to ten o przepustnicy, a oprócz tego pojawiło się coś o czujniku temperatury. Plik w załączniku.