Cześć,
mam Giuliette 1.4 16v TB MultiAir 170KM rok 2010, kupiłem ją w marcu, zrobiłem 1600km i zaraz zaczęły się dziać cuda.
Na wstępie powiem że od razu po zakupie był wymieniony rozrząd, filtry, oleje, wszystkie świece, listwa wtryskowa, podstawa od radia na dachu, i tylna prawa lampka światła cofania.
Jakieś 2 miesiące temu, pierwszy raz pojawił mi się check engine + wrzucenie w jakiś tryb awaryjny (pedał gazu nie reagował na nacisk, silnik nie gasł ale jechało się 10km/h).
Potem było chwilę spokoju, ale sytuacja zaczęła się powtarzać co raz częściej, a razem z check engine zaczęły pojawiać się błędy VDC, Hill Holder, Steering Corrector, a kilka razy oprócz tego ABS i ASR.
Sytuacja pojawiała się czasem od razu po odpaleniu silnika, czasem po 200 metrach jazdy, a czasem po 15 minutach.
Za każdym razem musiałem zjechać gdzieś na bok, wyłączyć/włączyć silnik i jechać dalej z krzyczącym komputerem i tymi błędami. Czasem sytuacja powtarzała się chwilę później, a czasem udawało się jakoś dojechać do domu za jednym razem.
Byłem w ASO, zrobili diagnostyke i usunęli błędy. Wyniki załączam do posta. Oczywiście problem powrócił już na drugi dzień.
Oddałem samochód do elektromechanika, któremu komputer pokazał te same błędy co w ASO więc zrobił instalacje przepustnicy + został wymieniony czujnik położenia sprzęgła - nie pomogło.
Inny mechanik jako źródło problemu wskazał przewód do serwa z czujnikiem, ale sam przyznał że nie wie czy to pomoże
Dużo osób gdzieś na facebooku, od razu poleciło sprawdzić akumulator i ładowanie, mimo że nie pojawiała się żadna ikonka akumulatora, a samochód odpalał normalnie.
I FAKTYCZNIE! Niedawno samochód w ogóle nie odpalił. Okazało się że po naładowaniu aku pomiary są okej, ale bardzo szybko traci to naładowanie bo już na drugi dzień nagle jest 70%.
Samo ładowanie było sprawdzane miernikiem i ponoć jest w porządku.
I teraz pytanie, co robić dalej, czy akumulator może być przyczyną takich błędów, czy problemu szukać gdzieś indziej?
Czytałem wszystkie podobne wątki, często jako rozwiązanie pojawia się wymiana czujników ABS przy kołach, ale diagnostyka nie pokazuje mi nic o ABS.
EDIT. Na tą chwile błędy jakie się pojawiają po podłączeniu samochodu pod komputer to ten o przepustnicy, a oprócz tego pojawiło się coś o czujniku temperatury. Plik w załączniku.