Witam,
Mam problem otóż zablokował mi się pas z tyłu od strony kierowcy i moje pytanie brzmi czy jest sposób aby to odblokować bez rozbierania, a jeśli już trzeba rozbierać to jak się tam dostać ?
Printable View
Witam,
Mam problem otóż zablokował mi się pas z tyłu od strony kierowcy i moje pytanie brzmi czy jest sposób aby to odblokować bez rozbierania, a jeśli już trzeba rozbierać to jak się tam dostać ?
Też mi się tak raz zdarzyło. U mnie udało się bez rozbierania czegokolwiek.
Co prawda nie w Alfia, ale miałem podobną sytuację w Pontiacu - pomogło takie delikatne poszarpywanie pasa i po każdym delikatnym szarpnięciu - naprawdę delikatnym - szarpnięciu, próba cofania pasa - nie wiem ile takich szarpnięć wykonałem, ale pas puścił i od tamtej pory już się nie zaciął, z tym, że u mnie dotyczyło to pasa biodrowego kierowcy, ale mechanizm działania oparty jest na takiej samej zasadzie.
niestety pas jest tak zaciśnięty ,że niema żadnego luzu najlepiej to się będzie tam dostać tylko jak to rozebrać?
ja miałem w 145 zacięty pas. Pomogło walenie/popukiwanie w słupek. Mechanizm bezwładnościowy się odblokował
Dawno temu, rozbierałem taki pas, był tam, taki wiszący, jakby młoteczek, który na skutek przeciążenia, wychylał się i blokował trybik będący przy zwijaczu pasa - jak już się zdecydujesz na jego rozebranie, to uważaj na sprężynę, która jest tam zwinięta, bo jak Ci wywali, to nie będziesz wiedział ile zwojów musi być, a jak ją źle zwiniesz, to albo nie będzie Ci się w całości zwijał, albo rozwijał - jest tam zapewne jakaś granica tolerancji tych zwojów, ale pamiętam, że miałem z tym problem.
Generalnie pas jest nierozbieralny, bo jest nitowany, ja rozwiercałem nity i później zastąpiłem je długimi śrubkami, które sam dorobiłem z pręta stalowego - cały czas piszę o pasie, który rozbierałem, nie wiem czy dokładnie tak samo, jest w tym Twoim.