1,6 TS nierówna praca silnika
Witam wszystkich,
Wiem, że temat nierównej pracy silnika/ falowania był wiele razy poruszany, jednak u mnie problem nierównej pracy pojawia się tylko i wyłacznie gdy silnik osiaga temp 90 stopni (wg wskaźnika). Wtedy na biegu jałowym pojawia się nagły spadek obrotów do około 500 i odskakuje do prawidłowej wartości. Całe wachnięcie trwa maks sekundę ale jest wyrażnie odczuwalne. Oprócz tego cały czas słychać ze silnik pracuje nierówno, jakby z wielkim wysiłkiem. Do czasu nagrzania chodzi pięknie i równo jak zegarek. W ASO sprawdzałem przepustnice - jest czysta i chodzi jak należy. Z racji, że jest to problem występujacy tylko po nagrzaniu silnika nie wiem czy może to być wina krokowca lub przepływomierza a ich koszta sa dosyć spore. Macie jakiś pomysł co warto by sprawdzić przed ich wymiana ?
Pozdrowienia
nierówna praca silnika 156 1,6 2001
Witam, podłączam się do tematu nierównej pracy silnika. U mnie wygląda to zupełnie inaczej, mianowicie nierówna praca jest na początku jak silnik jest zimny. Obroty wtedy spadają, rosną, trzęsie się cały samochód i strzela coś w silniku, jest calkowity brak mocy. Tak jest około 5 minut i potem wszystko wraca do normy. Myśle sobie, że to może świece zapłonowe są do wymiany, ale pewny nie jestem a wymienić 8 świec bez potrzeby tanie nie jest. Może ktoś z was miał podobny problem albo może mi coś poradzić, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:42 ----------
Dodam że wyglada to tak jak by nie palił na jednym garze.