Czy to bardzo źle jak wskaźnik temperatury w czasie jazdy trzyma mi się kurczowo 60 stopni? Czasem w korku mu się zdarzy wejść na jakieś 70, a tak to 60 ciągle. No chyba, że temperatura powietrza na zew. tak skutecznie ochładza silnik.
Printable View
Czy to bardzo źle jak wskaźnik temperatury w czasie jazdy trzyma mi się kurczowo 60 stopni? Czasem w korku mu się zdarzy wejść na jakieś 70, a tak to 60 ciągle. No chyba, że temperatura powietrza na zew. tak skutecznie ochładza silnik.
Wskaźnik kabinowy oszukuje (chyba, że wymienisz czujnik w głowicy i tarczę na której po środku będzie 90 ;) ).
Podjedź na kompa i zweryfikuj, ale prawdopodobnie masz termostat do wymiany (pamiętaj o czujnikach temperatury - 1 w termostacie i 1 w głowicy, przy okazji wymień cały płyn z przepłukaniem układu - nie zaszkodzi).
Temperatura podczas jazdy, nieważne - ciepło czy zimno powinna trzymać się około 85-90, w korkach czasami wychyli mi się na 1mm ponad środkową kreskę, wersja z klimą).
Pozdrawiam.
W planach jest podjechanie na komputer i zobaczenie co i jak. Płyny już czekają, aż się wymienią. Co do termostatu. Jak będzie strzelony to czym to grozi?
W razie strzelonego termostatu - można go naprawić czy lepiej wymienić na nowy?
Jeśli termostat się nie zamyka do końca, a na to wygląda, to masz niedogrzany silnik. Skutkuje to większym zużyciem paliwa i mniejszymi osiągami. Gorzej jest jeśli termostat pozostaje cały czas zamknięty bo wtedy istnieje niebezpieczeństwo przegrzania silnika, a to już jest niebezpieczne.
To by mogło wyjaśniać co nieco. Zobaczymy co komputer pokaże i oględziny termostatu.
W razie strzelonego termostatu - da się go naprawić czy lepiej założyć nowy?
Witam
Niestety ale termostaty w alfach sa nienaprawialne .pozostaje Ci tylko wymiana na nowy.
I są tak niedorobione, że zawsze zostają otwarte. W sumie mniejsze zło. Ja wczoraj u siebie wymieniałem. Oczywiście otwarty był.
Termostatu się nie naprawia, przyczyną będzie na pewno termostat (komputer Ci nie pokaże czy jest dobry czy zepsuty). U mnie też się zepsuł swojego czasu, chodził prawidłowo ale wessało tą gumę ze środka i było tak jakby był cały czas otwarty. Kupiłem Verneta za jakieś 75 zł.
Tak nawiasem mówiąc - mam wątpliwości, czy termostat zanim nie zacznie się otwierać pod wpływem temperatury - to, czy rzeczywiście jest w 100% szczelnie zamknięty? Wiem, że teoretycznie powinien być zamknięty, ale praktycznie nie jest to chyba tak do końca pewne :/