-
Zepsuta szyba
Witam,
podnoszę dziś przednią szybę od strony kierowcy i nagle słyszę jakiś dziwny trzask. Odwracam głowę a tam szyba zamyka się ale od połowy ... od połowy szerokości okna. Nie mam pojęcia co jest grane, jakoś chyba wpadła przodem w dół ( od strony przodku samochodu). Silnik od podnoszenia szyby działał, dwa razy spróbowałem lekko opuścić i podnieść, zgrzyty dosyć głośne więc dałem spokój - ręcznie podniosłem szybę, prawie tak jak ma być. Miał ktoś podobny problem ? Ile kosztowała naprawa ?
W zeszłym miesiącu wymieniłem pompę wspomagania kierownicy :( Kuny przegryzły przewód, wyciek oleju, jazda bez smarowania, pompa zajechana. Teraz szyba ...
-
Prawdopodobnie wyłamały Ci się małe ząbki w sankach na prowadnicy, takie białe plastikowe gdzie są zaczepione linki i szyba, miałem podobnie wpierw jedna została w połowie, a druga trzaskała podczas podnoszenia powodem ułamania się ich okazał się brak smaru czyt. znikoma jego ilość na prowadnicy :mad: Możesz kupić używki mechanizmów na allegro albo jak ja naprawiłem sanki przy pomocy dremla i małych wkrętów bo kleić się tego nie da za duże siły tam występują i jak na razie bardzo dobrze się spisują na pewno są teraz bardziej wytrzymałe niż jak wyjechały z fabryki :D
-
Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że to tylko to a nie nic poważniejszego.
Pozdrawiam
-
ja mam dwie alfy 147 i w obu mam już wszystkie podnosniki naprawione własnym sposobem i tak jak pisze directx po naprawie są napewno mocniejsze niź fabryczne. Dodam że przyczyną pękania jest zacieranie,zabrudzenie prowadzenia szyby w prowadnicach i w uszczelce.Naleźy co jakis czas przesmarować smarem silikonowym w sprayu te prowadnice. Naprawiałem już znajomym te podnosniki. Jak nie wiesz jak naprawic to podeślij mi podnosnik to Ci naprawie za symboliczne piwko. Pozdr.
---------- Post dodany o godzinie 08:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:41 ----------
he widzę że jesteś z bielska to do źywca masz kawałek,zapraszam
-
A czy ktos ma moze zdjecia z rozebranego boku - tak by zaznaczyc jak konserwowac (smarowac) elementy zwiazane z podnosnikami szyb?