Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Zepsuta szyba

Holmes
    Gość

Domyślnie Zepsuta szyba

Witam,

podnoszę dziś przednią szybę od strony kierowcy i nagle słyszę jakiś dziwny trzask. Odwracam głowę a tam szyba zamyka się ale od połowy ... od połowy szerokości okna. Nie mam pojęcia co jest grane, jakoś chyba wpadła przodem w dół ( od strony przodku samochodu). Silnik od podnoszenia szyby działał, dwa razy spróbowałem lekko opuścić i podnieść, zgrzyty dosyć głośne więc dałem spokój - ręcznie podniosłem szybę, prawie tak jak ma być. Miał ktoś podobny problem ? Ile kosztowała naprawa ?

W zeszłym miesiącu wymieniłem pompę wspomagania kierownicy Kuny przegryzły przewód, wyciek oleju, jazda bez smarowania, pompa zajechana. Teraz szyba ...

Użytkownik Świeżak Avatar DiReCtX
    Mieszka w
    Beskidy
    Auto
    Giulietta QV & Punto Evo Abarth

Domyślnie

Prawdopodobnie wyłamały Ci się małe ząbki w sankach na prowadnicy, takie białe plastikowe gdzie są zaczepione linki i szyba, miałem podobnie wpierw jedna została w połowie, a druga trzaskała podczas podnoszenia powodem ułamania się ich okazał się brak smaru czyt. znikoma jego ilość na prowadnicy Możesz kupić używki mechanizmów na allegro albo jak ja naprawiłem sanki przy pomocy dremla i małych wkrętów bo kleić się tego nie da za duże siły tam występują i jak na razie bardzo dobrze się spisują na pewno są teraz bardziej wytrzymałe niż jak wyjechały z fabryki

Holmes
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję, że to tylko to a nie nic poważniejszego.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sołtys
    Mieszka w
    żywiec
    Auto
    147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV

Domyślnie

ja mam dwie alfy 147 i w obu mam już wszystkie podnosniki naprawione własnym sposobem i tak jak pisze directx po naprawie są napewno mocniejsze niź fabryczne. Dodam że przyczyną pękania jest zacieranie,zabrudzenie prowadzenia szyby w prowadnicach i w uszczelce.Naleźy co jakis czas przesmarować smarem silikonowym w sprayu te prowadnice. Naprawiałem już znajomym te podnosniki. Jak nie wiesz jak naprawic to podeślij mi podnosnik to Ci naprawie za symboliczne piwko. Pozdr.

---------- Post dodany o godzinie 08:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:41 ----------

he widzę że jesteś z bielska to do źywca masz kawałek,zapraszam
    147 1,9 JTD NADWOZIE GTA
    147 GTA 3.2 Q2
    156 2.5 V6 Q2-była
    Giulietta QV
    Mito QV
    75 3.0 V6 QV
    ALFETTA GTV 116 1976
    ALFETTA GTV 116 1981

https://www.facebook.com/okrajnikgarage

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A czy ktos ma moze zdjecia z rozebranego boku - tak by zaznaczyc jak konserwowac (smarowac) elementy zwiazane z podnosnikami szyb?