Witam. Mam zamiar wymienić sondę lambda w AR 156 1.8TS 16V 98r.
Jak ją po wymianie zaadaptować. Czy trzeba to robić?:confused:
Printable View
Witam. Mam zamiar wymienić sondę lambda w AR 156 1.8TS 16V 98r.
Jak ją po wymianie zaadaptować. Czy trzeba to robić?:confused:
nie, usuwamy tylko błędy, jeśli były,lub są obecnie.
Czy można to zrobić przez rozłączenie akumulatora,czy trzeba jechać na kompa?
Czy to wystarczy? Nie trzeba resetować parametrów? Czy może jest to jednoznaczne?
Z tego co ja wiem i co mi mówiono komputer sam dostosuje się do nowej sondy po przejechaniu x km, bądź trzeba zresetować parametry przy pomocy komputera.
Błędy kasuje się poprzez podpięcie do kompa.
Pozdrawiam.
- Rafał
- bledy kasuje sie poprzez:
1. - odłaczenie akumulator na 30 minut, dotyczy starego typu ECU lub starszych modeli aut.
2. - podłączenie do komputera diagnostycznego, dotyczy prawie wszytkich ECU od M1.5.5 w górę.
- resetowanie parametrów jest potrzebne tylko przy czujnikach takich jak: przepływomierz, silnik krokowy, i tylko po czyszczeniu przepustnicy lub diagnostyki silnika krokowego.
- zerowanie parametrów jest dwóch typów: zerowanie parametrów adaptacyjnych silnika krokowego oraz zerowanie parametrów adaptacyjnych ECU.
- zerowanie parametów adaptacyjnych ECU skutkuje tym , że ECU zbiera wyniki adaptacji przez czas około 200 km, chyba że zostanie zrobiona poprawna adaptacja ECU na biegu jałowym.
- z tego wynika że nie nalezy tak sobie zerować parametry adaptacyjne ECU , ponieważ skutkuje to innym trybem pracy ECU i ubywaniem pieniędzy z naszej kieszeni.
- poprawna adaptacja ECU na biegu jałowym zajmuje około 12 minut, a obecnie przy tych temperaturach dużo więcej.
- z drugiej strony 156 TS 2.0 na biegu jałowym pali tylko 2l / ma motogodzinę.
Jak mogę ustalić, czy ECU jest starego czy nowego typu?
Czy zależy to od daty produkcji auta (98r.)?
- w modelu 1.8 było już w tym roku 98 stosowane ECU M1.5.5.
- takie watpliwości mogą mieć uzytkownicy modelu 1.6, bo tam to było róznie nawet w tym samym roku produkcji.
Bubu, wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.:victory: