-
Problem z odpalaniem
Witam
Zagadka do rozwiazania koledzy. W sobote zaparkowalem auto, poszedlem na moment do sklepu, wyszedlem i odpalam a tu niespodzianka nie odpali. Kreci kreci i nic. Pierwsze podejrzenie to pompa paliwa. Przekrecam kluczyk ale cos buczy wiec pompka dziala. Po 10min probuje odpalic i odpala od strzala.:confused:
Wczoraj jade powolutku na parkingu pod marketem (na gazie) a tu fura zgasla i znowu nie moge odpalic. Kreci kreci i nic. Spotkalem znajomego i mowie ze mi fura padla i zaoferowali mi ze mnie zaholuja do domu bo mieszkaja blisko. Ide do auta po rekawiczki probuje z glupa odpalic i odpalil.
Dzis jade do pracy i w czasie jazdy tez mi zgasl, postalem chwile i odpalil.
Co to moze byc?
Za pierwszym razem pompke paliwa podejrzewalem, pozniej swiece lub kable WN, teraz sklaniam sie ze problem tkwi w immobilizerze?
Ktos ma jakis pomysl ?
-
- raczej prosta sprawa: czujnik połozenia i obrotów wału korbowego.
- dla ułatwienia podam że to nie jest czujnik Halla.
-
jak sprawdzic czy to jest na 100% ten czujnik? czy jak sciagne alfadiaga to sprawdze nim czy musze jechac do mechnika zeby zdiagnozowal na konkretnym kompie?
i czy da rade to sprawdzic jak wszystko dziala czy tylko jak akurat padnie ?
dzis znowu mialem przymusowy postoj. zauwazylem ze jak zgasl to zapalila sie kontrolka od wtryskow :/
-
podbijam.
zauwazylem ze jak jest zimny to nie gasnie.
przejechalem odleglosc po ok 6km w kazda strone. w pierwsza troche sie bardziej rozgrzal bo kilka razy przez snieg jechalem i poobracalo kolami w miejscu na chwilke stanalem i pojechalem dalej - po tym zgasl mi 2 razy i to na odcinku doslownie 600m.
zaparkowalem u dziewczyny pod blokiem, postal ochlodzil sie silnik i pojechalem do domu - jechalem delikatnie prawie bez gazu, ogrzewania na maksa tak ze silnik sie nagrzal do ok 60st. i przez te powroten 6km nie zgasl mi ani razu.
jak zgasnie to zapali sie marchewka i jak chce odpalic to marchewka nie gasnie. jak postoi chwilke, przekrece kluczyk, marchewka zgasnie to odpali
-
- alfadiag zdiagnozuje ten bład w ECU.
-
czujnik wymieniony problem poki co sie nie pojawia na nowo - odpukac. dzieki za trafna diagnoze