-
Terkotanie
Dziś jadąc przez miasto coś zaczęło mi terkotać spod maski. Dźwięk podobny do takiego jakby się w szprychy roweru włożyło kawałek plastiku i jechało. Im więcej gazu dodaję tym głośniejszy i szybszy terkot. Jak puszczę nogę z gazu to nie terkocze do pewnego momentu /poniżej 1400 obrotów znowu zaczyna/. Na luzie go nie ma. Ale jak na luzie dodam gazu to znowu się pojawia.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Mam do wymiany tłumik ale to chyba raczej nie to.
-
To nie boxer, ale w ts też czasem obraca panewki. Objawy pasują ale to niezbyt przyjemna diagnoza. Ja pisze głownie w oparciu o boxera z żadnym ts nie miałem takich problemów. Użytkownicy ts ów może więcej pomogą.
-
Pewności nie mam czy w tym silniku jest ale jeśli tak to wariat, druga wersja panewka :(
-
Tak. W tym silniku jest wariator.
Co do panewek - jaki orientacyjny koszt robót?
-
kiedys jechalem z kosiarem na zlot i slyszlame jak auto trzaska sie na wyzszych obrotach i powiedzial mi ze to wariator, skoro na luzie sie nie trzaska bez gazu to raczej wykluczyl bym panewke, mnie juz 2 razy obrucilo i naluzie zawsze wali :/ wiesz co ja czasem sprawdzalem czy mi panewki stukaja przykladajac np kija od szczotki i sluchalem, wiem sa do tego przyrzady ale na szybko to mozna tak sprawdzic :P
-
To na 90% wariator to samo jest u mnie, co ciekawe objaw występuje w zimie w lecie jest mało słyszalny.
-
Z tego co piszesz, masz terkot tylko jak jest pobór paliwa i to niemal wyłącznie na biegu. Najlepiej nagraj ten dźwięk, poczytaj tematy o wariacie i panewkach i sprawdź czy się objawy zgadzają, bo tego była masa.
-
Ok. Dzięki za zainteresowanie. Wiem już o czym mam poczytać.
Jak będzie chwila czasu to nagram ten dźwięk.
Rzmudzior: Tak. Wychodzi na to, że jak jest pobór paliwa to terkota.
Czy to wyklucza panewki czy jednak niekoniecznie?
-
a kontrolka ci gasna zaraz po odpaleniu auta ? chodzi mi oleju
-
A ma może ktoś pomysł jak terkocze ale tylko na stałych obrotach ( jazda ze stałą prędkością) jeśli się przyspiesza lub zwalnia na biegu odgłos ustępuje mam podejrzenia do szklanek lub wytartego wałka.