Gdzie on się znajduje i jak dokładnie wygląda oraz co świadczy o jego awarii?
Printable View
Gdzie on się znajduje i jak dokładnie wygląda oraz co świadczy o jego awarii?
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...30-gasnie.html
1.Auto trudno uruchomić
2 Silnik po uruchomieni natychmiast gaśnie
Karnister pochłaniacza oparów paliwa z zaworem znajduje się przeważnie pod prawą lampą
Dzięki za szybką odpowiedź. Żaden z wymienionych objawów u mnie nie występuje. Pojawia się jednak duże nadciśnienie w baku i myślę, że to skutek nieprawidłowego działania układu pochłaniania oparów paliwa.
To źle Ci się wydaje. Jest to jak najbardziej poprawny objaw a związany właśnie z odzyskiwaniem par paliwa a nie wywalaniem ich na zewnątrz. Oczywistym jest, że ciśnienie w zbiorniku jest wprost proporcjonalne do ilości paliwa czyli im paliwa mniej tym mniejsze ciśnienie w zbiorniki i większe zasysanie powietrza podczas otwierania korka. Nie szukaj dziury w całym i zostaw to w spokoju :)
Ale widzisz nie rozumiesz. Wiesz co to jest nadciśnienie?? Przeczytaj jeszcze raz (tym razem uważnie) to co napisałem wyżej. Chodzi o to, że tankuje załóżmy pół baku i wyjeżdżam to do rezerwy. Wtedy odkręcam korek wlewu i opary paliwa buchają mi z baku na zewnątrz. Czyli im więcej paliwa wyjeżdżę, bez odkręcania w międzyczasie korka wlewu, tym większe ciśnienie w baku . Wcale nie szukam dziury w całym, bo to na pewno nie jest normalne zachowanie (wiele aut już przerobiłem).
Temat już poruszany na forum.Za właściwe ciśnienie w zbiorniku odpowiada zaworek w korku wlewu.
Patrzyłem już na niego. Trudno powiedzieć czy to jego wina, bo raczej nie ma możliwości ingerencji. Chyba, że jest.
Jesli rzeczywiscie masz jakieś anormalne cisnienie w zbiorniku to odpowiedzialny jest TYLKO zaworek w korku i wcale nie trudno to powiedziec.Zbiornik jest połączony z atmosferą tylko poprzez ten zaworek.Umyj korek w benzynie i przedmuchaj sprężonym powietrzem,albo wymien na nowy.
Trochę dziwne jest dla mnie, że opary paliwa miałyby taką prostą drogę wejścia w skład atmosfery (bo po co ten filtr oparów) ale skoro tak mówisz to wezmę się za korek.