-
Wymiana paru gratów
Witam was :) od pewnego czasu jestem prawie szcześliwym posiadaczem alfy 156 2.5 V6. Auto swoje dni świetności ma juz za soba ale tak jak swoja 155 tak i tą 156 doprowadze do ładu :). Interesuja mnie 2 sprawy, mianowicie
1. chce wymienić gumy na drązku stabilizatora - te na ławie. Da rade to zrobić bez opuszcznia ławy ? czy jak poluzuje śruby to jakos wymienie te gumy ?. Może jakieś rady macie jak to zrobić.
2. musze wymienić poduszkę tylnia pod skrzynią biegów, z tego co sie jej przyglądałem to wygląda ona tak samo jak poduszka z alfy 155 2.0 8V z pod skrzyni biegów. Mam taką ze swojej 155. Czy napewno jest taka sama ?. Zeby wymienic tą poduszke to wystarczy odkręcić łapę skrzyni biegów ?. Może jakieś rady :)?
Jak narazie z alfa jesteśmy juz 1 miesiąc i spędzamy wszystkie wekendy ze soba. Lista rzeczy zrobionych jest już spora, lista rzeczy do zrobienia tez jest spora ale czesc to kosmetyka.
Pozdrawiam Kamil
-
co do pierwszego pytania to było gdzieś na forum jak wymienić gumy bez opuszczania sanek i na pewno się da ale z tym było trochę kombinacji.Musisz poszukać na forum.Gumy na stabilizatorze robiłem już w dwóch alfach i zawsze zawoziłem do mechanika z ASO i zawsze były opuszczane sanki do ich wymiany.
-
Potwierdzam, że ktos na forum informował, że się da wymienić gumy stabilizatora bez opuszczania belki, ale potem sam stwierdził, ze to masakra i lepiej zrobić to wg sztuki. Ja osobiscie bym się tego nie podjął mimo, że sam je wymieniałem kiedyś i opuszczalem belke bo nie widziałem innej możliwości.
-
Hmm więc pozostaje mi wjechać na kanał i sie pomęczyć samemu :P wymianiałem juz wachacz dolny bez odpinania przegubu, było na maxa ciężko ale sie udał jednak z 2 strony juz odpiełem przegub ;P. Żeby poluzować ławę to będzie troche roboty :( zobacze moze sie uda to jakos inaczej zrobić.
-
Ja wymieniałem u siebie bez opuszczania ławy, jednym słowem masakra. Wyjąć stare to pół biedy, wyszły w kilku kawałkach, ale żeby wsadzić nowe na swoje miejsce to trzeba nie lada zręczności i dużo cierpliwości. Do zrobienia, ale dużo zabawy i chyba lepiej podejść do tego z kilkoma piwami ;)
-
Ja też wymieniałem u siebie. Miałem o tyle łatwo że metalowe obejmy poduszek stabilizatora były już rozwiercone, więc od spodu je odkręciłem, miałem wyjęty dolny wahacz, wtedy jest o wiele lepszy dostęp
-
Ja też chyba poodpinam dolne wachacze :) co prawda dopiero je wymieniłem ale czekałem na półoś która dzisiaj przywiozłem więc w piątek wymieniam półoś gumy na drążku i poduszke skrzyni biegów :) później zbierzność i bezawaryjna jazda :P
-
Gdyby ktoś kiedyś wymieniał tylnią poduszke pod skrzynią biegów to poduszka od alfy 155 8V pasuje dokładnie w moim przypadku od 2.0. Jest z tym sporo zabawy oczywiście tak samo jak ze stabilizatorem ale da sie to ogarnąc :)