Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wymiana paru gratów

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie Wymiana paru gratów

Witam was od pewnego czasu jestem prawie szcześliwym posiadaczem alfy 156 2.5 V6. Auto swoje dni świetności ma juz za soba ale tak jak swoja 155 tak i tą 156 doprowadze do ładu . Interesuja mnie 2 sprawy, mianowicie
    1. chce wymienić gumy na drązku stabilizatora - te na ławie. Da rade to zrobić bez opuszcznia ławy ? czy jak poluzuje śruby to jakos wymienie te gumy ?. Może jakieś rady macie jak to zrobić.
    2. musze wymienić poduszkę tylnia pod skrzynią biegów, z tego co sie jej przyglądałem to wygląda ona tak samo jak poduszka z alfy 155 2.0 8V z pod skrzyni biegów. Mam taką ze swojej 155. Czy napewno jest taka sama ?. Zeby wymienic tą poduszke to wystarczy odkręcić łapę skrzyni biegów ?. Może jakieś rady ?
    Jak narazie z alfa jesteśmy juz 1 miesiąc i spędzamy wszystkie wekendy ze soba. Lista rzeczy zrobionych jest już spora, lista rzeczy do zrobienia tez jest spora ale czesc to kosmetyka.
    Pozdrawiam Kamil
    AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

co do pierwszego pytania to było gdzieś na forum jak wymienić gumy bez opuszczania sanek i na pewno się da ale z tym było trochę kombinacji.Musisz poszukać na forum.Gumy na stabilizatorze robiłem już w dwóch alfach i zawsze zawoziłem do mechanika z ASO i zawsze były opuszczane sanki do ich wymiany.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Potwierdzam, że ktos na forum informował, że się da wymienić gumy stabilizatora bez opuszczania belki, ale potem sam stwierdził, ze to masakra i lepiej zrobić to wg sztuki. Ja osobiscie bym się tego nie podjął mimo, że sam je wymieniałem kiedyś i opuszczalem belke bo nie widziałem innej możliwości.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Hmm więc pozostaje mi wjechać na kanał i sie pomęczyć samemu wymianiałem juz wachacz dolny bez odpinania przegubu, było na maxa ciężko ale sie udał jednak z 2 strony juz odpiełem przegub ;P. Żeby poluzować ławę to będzie troche roboty zobacze moze sie uda to jakos inaczej zrobić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Ja wymieniałem u siebie bez opuszczania ławy, jednym słowem masakra. Wyjąć stare to pół biedy, wyszły w kilku kawałkach, ale żeby wsadzić nowe na swoje miejsce to trzeba nie lada zręczności i dużo cierpliwości. Do zrobienia, ale dużo zabawy i chyba lepiej podejść do tego z kilkoma piwami

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Ja też wymieniałem u siebie. Miałem o tyle łatwo że metalowe obejmy poduszek stabilizatora były już rozwiercone, więc od spodu je odkręciłem, miałem wyjęty dolny wahacz, wtedy jest o wiele lepszy dostęp

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Ja też chyba poodpinam dolne wachacze co prawda dopiero je wymieniłem ale czekałem na półoś która dzisiaj przywiozłem więc w piątek wymieniam półoś gumy na drążku i poduszke skrzyni biegów później zbierzność i bezawaryjna jazda

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Gdyby ktoś kiedyś wymieniał tylnią poduszke pod skrzynią biegów to poduszka od alfy 155 8V pasuje dokładnie w moim przypadku od 2.0. Jest z tym sporo zabawy oczywiście tak samo jak ze stabilizatorem ale da sie to ogarnąc