-
[164] Skrzynia biegów
Siemka!!! Mam mały "duży" problem, przez ostatnie pół roku wymieniłem już dwie skrzynie biegów w których zawsze rozsypywał sie mechanizm różnicowy i dziurawił obudowe skrzyni. Aktualnie również szukam skrzyni i zastanawiam sie czy warto znowu kupic oryginalną czy lepiej może dobrac jakąś od innego modelu... Ostatnio słyszałem ze w Lanci Kappie też montowali silniki v6 3 litrowe chciałbym sie dowiedziec czy te skrzynie w lanci są wytrzymalsze i czy warto tak kombinowac to znaczy zamieniac. Albo jak wiecie czy gdzieś można kupic oryginalną skrzynie tylko w dobrym stanie żeby znowu nie było to co poprzednim razem...
-
po pierwsze sprawdz poduszki pod sinikiem i zawiesie silnika (łapa od mc.persona)potem łapa odtrzymujaca półoś prawą jak to sprawdzisz to bedziesz wiedział o co biega!
-
Właśnie nie długo znowu będę ją rozbierał to sprawdzę... Myślałem na początku że to może byc za słaby mechanizm jak na taki silnik nie powiem że jeździłem wolno ale Alffettą nie da sie jeździc 70km/h :D . No ale skoro inni jeżdżą bez szwanku to czego Ja mam takie problemy :( Ale czy tak czy tak muszę następną skrzynie montowac ;// A nie wiesz może jaki jest koszt wymiany tych poduszek?
-
Usuwasz łukasz0000 skutek a nie przyczynę jak zamontujesz nową skrzynie pewnie padnie jak pozostałe. Posprawdzaj jak kolega radzi poduchy i przeguby .
-
A można w jakiś sposób zregenerowac tą półoś tzn. przegub? A tą łapę od Mc persona jak trzeba wyregulowac? Ale też twierdze że to może byc ta półoś to znaczy łapa...
-
Witam! Skrzynia znowu padł :( Już sam nie wiem w czym jest problem proszę pomóżcie mi bo już nie wiem co robic... Ostatnim razem zostało wymienione zawieszenie silnika (poduchy) na wszelki wypadek skróciłem półosie po 1mm żeby miały większy luz i ogólnie było dobrze przez powiedzmy miesiąc a teraz znowu przy spokojnej jeździe znowu sypnął się dyferencjał. Zapewniam że nie była bita w czym tkwi problem po przestudiowaniu tego forum nie natknąłem się na nikogo kto miałby podobny problem. Jeszcze raz proszę o pomoc :( :(
-
podjedz do fiata tam jest teraz promocja na kilkanascie punktów sprawdzenia twojego auta na rolkach i trzepakach wyjdzie czy masz luz czy nie
na półosi
Powiedz mech niech ci to sprawdzi a łape silnika ja reguluje na podstawie odległosci silnika nad wózkiem czyli róznica na kazdej poduszce i dopiero sie dokreca łape silnika
a łozysko półosi da sie wymienic od stronu prawgo przedniego koła po zdjeciu koła.o odkreceniu półosi!
-
Ja mam podobny problem, ale mój samochód jest powypadkowy i podejrzewam krzywą kołyske pod silnikiem.
-
Czyli to może byc wina kątów silnika? Bo to Ja sam remontowałem ją mam u siebie warsztat, a nigdy nie ustawiałem łapy :( Mogę powiedziec że ostatnim razem po skróceniu półosi lewa miała odczuwalny luz a prawa kompletnie nie miała nie wiem nie znam się na autach ale przy wymianie poduszek nawet nie luzowałem tej łapy i sądziłem że będzie dobrze... A co do jazdy do serwisu to nie ma takiej opcji bo aktualnie stoi rozebrana...
-
to proponuje wymienic łozysko łapy półosi od razu
koszt max 150zł