Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [164] Skrzynia biegów

łukasz0000
    Gość

Domyślnie [164] Skrzynia biegów

Siemka!!! Mam mały "duży" problem, przez ostatnie pół roku wymieniłem już dwie skrzynie biegów w których zawsze rozsypywał sie mechanizm różnicowy i dziurawił obudowe skrzyni. Aktualnie również szukam skrzyni i zastanawiam sie czy warto znowu kupic oryginalną czy lepiej może dobrac jakąś od innego modelu... Ostatnio słyszałem ze w Lanci Kappie też montowali silniki v6 3 litrowe chciałbym sie dowiedziec czy te skrzynie w lanci są wytrzymalsze i czy warto tak kombinowac to znaczy zamieniac. Albo jak wiecie czy gdzieś można kupic oryginalną skrzynie tylko w dobrym stanie żeby znowu nie było to co poprzednim razem...

łukasz0000
    Gość

Domyślnie

Właśnie nie długo znowu będę ją rozbierał to sprawdzę... Myślałem na początku że to może byc za słaby mechanizm jak na taki silnik nie powiem że jeździłem wolno ale Alffettą nie da sie jeździc 70km/h . No ale skoro inni jeżdżą bez szwanku to czego Ja mam takie problemy Ale czy tak czy tak muszę następną skrzynie montowac ;// A nie wiesz może jaki jest koszt wymiany tych poduszek?

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Usuwasz łukasz0000 skutek a nie przyczynę jak zamontujesz nową skrzynie pewnie padnie jak pozostałe. Posprawdzaj jak kolega radzi poduchy i przeguby .

łukasz0000
    Gość

Domyślnie

A można w jakiś sposób zregenerowac tą półoś tzn. przegub? A tą łapę od Mc persona jak trzeba wyregulowac? Ale też twierdze że to może byc ta półoś to znaczy łapa...

łukasz0000
    Gość

Domyślnie

Witam! Skrzynia znowu padł Już sam nie wiem w czym jest problem proszę pomóżcie mi bo już nie wiem co robic... Ostatnim razem zostało wymienione zawieszenie silnika (poduchy) na wszelki wypadek skróciłem półosie po 1mm żeby miały większy luz i ogólnie było dobrze przez powiedzmy miesiąc a teraz znowu przy spokojnej jeździe znowu sypnął się dyferencjał. Zapewniam że nie była bita w czym tkwi problem po przestudiowaniu tego forum nie natknąłem się na nikogo kto miałby podobny problem. Jeszcze raz proszę o pomoc

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

podjedz do fiata tam jest teraz promocja na kilkanascie punktów sprawdzenia twojego auta na rolkach i trzepakach wyjdzie czy masz luz czy nie
    na półosi
    Powiedz mech niech ci to sprawdzi a łape silnika ja reguluje na podstawie odległosci silnika nad wózkiem czyli róznica na kazdej poduszce i dopiero sie dokreca łape silnika
    a łozysko półosi da sie wymienic od stronu prawgo przedniego koła po zdjeciu koła.o odkreceniu półosi!

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ja mam podobny problem, ale mój samochód jest powypadkowy i podejrzewam krzywą kołyske pod silnikiem.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

łukasz0000
    Gość

Domyślnie

Czyli to może byc wina kątów silnika? Bo to Ja sam remontowałem ją mam u siebie warsztat, a nigdy nie ustawiałem łapy Mogę powiedziec że ostatnim razem po skróceniu półosi lewa miała odczuwalny luz a prawa kompletnie nie miała nie wiem nie znam się na autach ale przy wymianie poduszek nawet nie luzowałem tej łapy i sądziłem że będzie dobrze... A co do jazdy do serwisu to nie ma takiej opcji bo aktualnie stoi rozebrana...