-
Luz na sprzęgle
Witam przeszukałem wszystkie tematy związane ze sprzęgłem w jtd i wiem że naturalną rzeczą jest to iż chodzi ono ciężko i w moim przypadku także się to zgadza. Zauważyłem ostatnio, że na zimnym silniku pedał sprzęgła chodzi równo bez żadnych luzów natomiast na rozgrzanym silniku wyczuwalny jest mały luz tak z 1 cm. Sprawdzałem pompę i nie ma ona żadnych wycieków sama w sobie też nie ma żadnych luzów biegi wchodzą jak na razie bez problemu aczkolwiek sprzęgło bierze mi bardzo nisko i tu tez moje kolejne pytanie czy da się coś z tym zrobić? i czy to normalny zdrowy objaw poprawnie działającego sprzęgła i czy np próba odpowietrzenia pompy coś poprawi czy zostaje jej ewentualna wymiana (dodam że płyn hamulcowy jest i nie ubywa)
-
a wiec tak kolego mam to samo w mojej ar i byłem w serwisie odpowietrzyli mi sprzegło i nic to nie dało mechanik sstwierdził ze sprzegło do wymiany cena... 1400zl (bez kola dwumasowego) wiec pewnie w niedalekiej przyszłosci czeka nas wymiana :a ale powiedział jeszcze ze mozna z tym jeżdzic jedyne co mozna uszkodzic to tylko sprzegło wiec luzik :P pozdrawiam
-
Czasem może być za taki luz odpowiedzialny również pedał sprzęgła ale jeśli jest różnica na zimnym i ciepłym silniku, to pewnie jednak będzie to kwestia poważniejsza. W razie czego tutaj macie temat o jednym z powodów tego luzu i w miarę proste rozwiązanie tego problemu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._sprzegla.html
-
Możliwe że macie rację ale gdyby sprzęgło się kończyło to byłby chyba problem z wbijaniem biegów a ja z tym problemów u siebie nie mam wszystkie biegi wchodzą lekko zastanawia mnie tylko czy normalnie sprzęgło powinno brać nisko i czy to jest normalna rzecz w jtd
-
u mnie luz na pedale sprzęgła po rozgrzaniu powodowały oring na trzpieniu odpowietrznika.. zasysało tamtędy lewe powietrze co powodowało lekkie zapowietrzenie układu
-
w AR 147 nie da sie odpowietrzyc sprzegla. jest Hydrauliczne... Ostatnio mialem problemy bo mi zanikalo sprzeglo,pedal opadal do samego dolu i nie chcial dbijac spowrotem. W Warsztacie wymienili pompke sprzegla i jest ok
a sprzeglo lapie mi strasznie wysoko chyba tez powoli zbliza sie jego koniec...
-