Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Luz na sprzęgle

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie Luz na sprzęgle

Witam przeszukałem wszystkie tematy związane ze sprzęgłem w jtd i wiem że naturalną rzeczą jest to iż chodzi ono ciężko i w moim przypadku także się to zgadza. Zauważyłem ostatnio, że na zimnym silniku pedał sprzęgła chodzi równo bez żadnych luzów natomiast na rozgrzanym silniku wyczuwalny jest mały luz tak z 1 cm. Sprawdzałem pompę i nie ma ona żadnych wycieków sama w sobie też nie ma żadnych luzów biegi wchodzą jak na razie bez problemu aczkolwiek sprzęgło bierze mi bardzo nisko i tu tez moje kolejne pytanie czy da się coś z tym zrobić? i czy to normalny zdrowy objaw poprawnie działającego sprzęgła i czy np próba odpowietrzenia pompy coś poprawi czy zostaje jej ewentualna wymiana (dodam że płyn hamulcowy jest i nie ubywa)

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

a wiec tak kolego mam to samo w mojej ar i byłem w serwisie odpowietrzyli mi sprzegło i nic to nie dało mechanik sstwierdził ze sprzegło do wymiany cena... 1400zl (bez kola dwumasowego) wiec pewnie w niedalekiej przyszłosci czeka nas wymiana :a ale powiedział jeszcze ze mozna z tym jeżdzic jedyne co mozna uszkodzic to tylko sprzegło wiec luzik pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Czasem może być za taki luz odpowiedzialny również pedał sprzęgła ale jeśli jest różnica na zimnym i ciepłym silniku, to pewnie jednak będzie to kwestia poważniejsza. W razie czego tutaj macie temat o jednym z powodów tego luzu i w miarę proste rozwiązanie tego problemu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._sprzegla.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Możliwe że macie rację ale gdyby sprzęgło się kończyło to byłby chyba problem z wbijaniem biegów a ja z tym problemów u siebie nie mam wszystkie biegi wchodzą lekko zastanawia mnie tylko czy normalnie sprzęgło powinno brać nisko i czy to jest normalna rzecz w jtd

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

u mnie luz na pedale sprzęgła po rozgrzaniu powodowały oring na trzpieniu odpowietrznika.. zasysało tamtędy lewe powietrze co powodowało lekkie zapowietrzenie układu

Krysss_88
    Gość

Domyślnie

w AR 147 nie da sie odpowietrzyc sprzegla. jest Hydrauliczne... Ostatnio mialem problemy bo mi zanikalo sprzeglo,pedal opadal do samego dolu i nie chcial dbijac spowrotem. W Warsztacie wymienili pompke sprzegla i jest ok
    a sprzeglo lapie mi strasznie wysoko chyba tez powoli zbliza sie jego koniec...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF