Witam
czy ktoś może mi opisać jak wymienić osłonę przegubu tą wewnętrzną od strony silnika
na forum znalazłem tylko informacje o osłonie zewnętrznej
dzieki bardzo
Printable View
Witam
czy ktoś może mi opisać jak wymienić osłonę przegubu tą wewnętrzną od strony silnika
na forum znalazłem tylko informacje o osłonie zewnętrznej
dzieki bardzo
Obserwowałem ostatnio mechanika, który wymieniał lewą wewnętrzną osłonę w mojej Belli. Nie zna się pewnie na wszystkich nazwach i określeniach, ale wyglądało to mniej więcej tak: gdy autko powędrowało do góry na podnośniku, mechanik odkręcił lewe przednie koło, następnie zdjął pokrywę pod silnikiem, odkręcił i przesunął na bok łożysko z tarczą hamulcową wiszące na górnym wahaczu, podwiesił kabelek od hamulca, rozkręcił łącznik stabilizatora, wahacz dolny chyba nie był ruszany, potem jakoś udało mu się wyciągnąć półoś z piasty, następnie odkręcił półośkę od strony skrzyni i zdjął ją na dół... potem już zdjął starą osłonę wraz z pancerzem i wymienił na nową aplikując świeżą dawkę smaru... potem trzeba jeszcze wszystko skręcić w odwrotnej kolejności :)
Nie wiem, na ile to pomoże, ale może jednak :)
ps. ciekawostką jest, że do mojej Belli podeszła osłona od VW T4
Pozdrawiam,
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...netrznego.html
Też niedawno o to pytałem. Tu jest temat. Też się do tego przymierzam. Jak zrobię to opiszę, co i jak.
Ja mam to już za sobą, więc tak, wymieniłem osłonę przy okazji wymiany dolnego wahacza, udało mi się bez kanału ( był ładny dzień więc zacząłem na dworze, niestety dzień się skończył i jeszcze deszcz zaczął padać:) ) odkręcasz 6 śrób na klucz imbus chyba 8 na przegubie wyciagasz półośke ze środka, ściągasz pierścień zeegera, zbijasz z półośkiten mechanizm kulowy, wymieniasz gumę, potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Ja nie odkręciłem półosi od piasty bo nie miałem takiej nasadki, ale udało się bez tego.
dzięki bardzo