-
Cieknące drzwi
Witam,
Po deszczu często zauważam wodę na progu od strony pasażera. Doszedłem do wniosku, że to drzwi ciekną ale nie mam pojęcia którędy. Przekopałem całe forum i pisano o pewnej uszczelce, którą przy demontażu łatwo popsuć i potem takie rzeczy się dzieją. Czy chodzi o tę białą powłokę na zdjęciu?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/06/166.jpg
Przeciek na pewno jest przez drzwi bo po b.dużym deszczu cały boczek jest wilgotny. Drzwi były lakierowane za czasów poprzedniego właściciela i to pewnie przez to te 'eleganckie' taśmy malarskie.
Czy sugerujecie abym wymienił tę matę na nową? Czy to uszczelni drzwi? Otwory odprowadzające wodę z drzwi są drożne. Co myślicie na ten temat?
Pozdrawiam
Maciek
-
Witam, biała mata piankowa owszem ma znaczenie, ale wg fotki Twoja nie kwalifikuje się do wymiany. moja nie jest w lepszym stanie, a problem nie występuje wcale. Sprawdź jak drzwi dolegają do nadwozia. czy nie ma miejsc w których uszczelki "wyją" lub są zbytnio odkształcone. Zweryfikuj czy szyba domyka się na "amen" i czy nie leci woda po prowadnicy po bokach do wnętrza drzwi.
u Ciebie najprawdopodobniej woda zamiast płynąć w dół znalazła sobie skrót by po piance płynąć w kierunku poszycia. może jakiś przewód lub cięgno jej to umożliwia? Wiadomo, że szuka ona najkrótszej drogi.:(
-
witam!!!
najczęstszym powodem przeciekania wody do wnętrza jest właśnie porwana,nie przyklejona lub jej brak właśnie ta biała pianka.
podczas deszczu woda spływa po szybie do wnetrza drzwi i kapie na szkielet poszycia.ta pianka zapobiega rozbryzgom wody i kapaniu na boczek drzwi.
na początek spróbuj ją pokleić jakąś dobrą tasmą klejącą,jeśli to nie pomoże wymień ją.
-
Dzięki chłopaki za sugestie!
Po zdjęciu tej maty widać na niej dokładnie, którędy woda po niej płynie i zamiast ociekając po niej i kapać do środka drzwi, nie kapie lecz płynie dalej i przesiąka przez boczek i wpływa do kabiny. Nowa pianka kosztuje w ASO 40 zł - niewiele ale 5 browarów jest. Narazie spróbuję ją posklejać taśmą bardziej starannie niż moi poprzednicy i przetestuję. Jeśli to nie pomoże to wymienię na nową.
Uszczelki wszystkie są ok więc wykluczam ten powód. Samochód był tylko lakierowany więc krzywizny blachy też wykluczam (był porysowany w myjni automatycznej jak dobrze pamiętam to koncernu, który ostatnio zaopatruje oceany w ropę - sprawa skończyła się odnowieniem niektórych części nadwozia na koszt ubezpieczyciela myjni).
Pozdrawiam.
Maciek
-
No to masz już wizję rozwiązania problemu :), dodatkowo przyjrzyj się także górnej uszczelce bezpośrednio przy szybie. Ale skoro widać zacieki na macie to jej załatanie "da radę":)
-
WItam,
dzisiaj zauważyłem zaciek na tapicerce drzwi kierowcy (w tej kieszeni) w mojej belli. wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, a zaciek pojawił sie prawdopodobnie po myciu? Jak rozbierałem kiedyś drzwi to nie było na nich, żadnej białej pianki jak na zdjęciach powyżej...czy z tego może wynikać to, że woda się leje do środka na tapicerkę? i czy naprawdę te samochody są tak skonstruowane, że woda się leje do środka drzwi ?? aż mi ciężko w to uwierzyć normalnie... z góry dzięki za odpowiedz :)
-
Podlacze sie pod temat, Panowie powiedzceie jak zdjac pokrywe drzwi kierowcy bez zbednych zniszczen?
-
Przy klamce masz zaślepke, podważ ją czymś i wyskoczy. Odsłoni ci się śruba którą odkręcasz.
Kolejną śrobkę masz trochę poniżej panelu od sterowania szybami, też ją odkręcasz. Następnie wyjmujesz panel, odpinasz kostki i ukazuje się kolejna śruba którą odkręcasz.
Nastepnie podważasz zaślepkę która jest w uchwycie drzwi od zamykania. Tam też jest ukryta śruba na imbus którą musisz odkręcić.
I ostatnie 3 śruby masz na samym dole drzwi. Odkręć je wszystkie. Następnie po bokach zaczynając od dołu wsadzasz coś, czym możesz podważyć. Podważasz tak by boczek wyskoczył ze spinek. Są 3 spinki na każdą stronę. Robisz to na obu stronach.
Jak już wszystkie spinki wyciągniesz to wypychasz boczek do góry i powinien wyskoczyć (trzeba użyć trochę siły i mieć opuszczoną szybę).
-
-
Dzieki piekne Panowie, mysle ze teraz juz pojdzie latwo