Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Cieknące drzwi

macmac
    Gość

Domyślnie Cieknące drzwi

Witam,
    Po deszczu często zauważam wodę na progu od strony pasażera. Doszedłem do wniosku, że to drzwi ciekną ale nie mam pojęcia którędy. Przekopałem całe forum i pisano o pewnej uszczelce, którą przy demontażu łatwo popsuć i potem takie rzeczy się dzieją. Czy chodzi o tę białą powłokę na zdjęciu?

Przeciek na pewno jest przez drzwi bo po b.dużym deszczu cały boczek jest wilgotny. Drzwi były lakierowane za czasów poprzedniego właściciela i to pewnie przez to te 'eleganckie' taśmy malarskie.

Czy sugerujecie abym wymienił tę matę na nową? Czy to uszczelni drzwi? Otwory odprowadzające wodę z drzwi są drożne. Co myślicie na ten temat?

Pozdrawiam
    Maciek

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Witam, biała mata piankowa owszem ma znaczenie, ale wg fotki Twoja nie kwalifikuje się do wymiany. moja nie jest w lepszym stanie, a problem nie występuje wcale. Sprawdź jak drzwi dolegają do nadwozia. czy nie ma miejsc w których uszczelki "wyją" lub są zbytnio odkształcone. Zweryfikuj czy szyba domyka się na "amen" i czy nie leci woda po prowadnicy po bokach do wnętrza drzwi.
    u Ciebie najprawdopodobniej woda zamiast płynąć w dół znalazła sobie skrót by po piance płynąć w kierunku poszycia. może jakiś przewód lub cięgno jej to umożliwia? Wiadomo, że szuka ona najkrótszej drogi.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 18-06-2010 o 23:22

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!
    najczęstszym powodem przeciekania wody do wnętrza jest właśnie porwana,nie przyklejona lub jej brak właśnie ta biała pianka.

podczas deszczu woda spływa po szybie do wnetrza drzwi i kapie na szkielet poszycia.ta pianka zapobiega rozbryzgom wody i kapaniu na boczek drzwi.

na początek spróbuj ją pokleić jakąś dobrą tasmą klejącą,jeśli to nie pomoże wymień ją.

moja druga ulubienica...

macmac
    Gość

Domyślnie

Dzięki chłopaki za sugestie!
    Po zdjęciu tej maty widać na niej dokładnie, którędy woda po niej płynie i zamiast ociekając po niej i kapać do środka drzwi, nie kapie lecz płynie dalej i przesiąka przez boczek i wpływa do kabiny. Nowa pianka kosztuje w ASO 40 zł - niewiele ale 5 browarów jest. Narazie spróbuję ją posklejać taśmą bardziej starannie niż moi poprzednicy i przetestuję. Jeśli to nie pomoże to wymienię na nową.
    Uszczelki wszystkie są ok więc wykluczam ten powód. Samochód był tylko lakierowany więc krzywizny blachy też wykluczam (był porysowany w myjni automatycznej jak dobrze pamiętam to koncernu, który ostatnio zaopatruje oceany w ropę - sprawa skończyła się odnowieniem niektórych części nadwozia na koszt ubezpieczyciela myjni).
    Pozdrawiam.
    Maciek

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

No to masz już wizję rozwiązania problemu , dodatkowo przyjrzyj się także górnej uszczelce bezpośrednio przy szybie. Ale skoro widać zacieki na macie to jej załatanie "da radę"

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD '05 FL

Domyślnie

WItam,

dzisiaj zauważyłem zaciek na tapicerce drzwi kierowcy (w tej kieszeni) w mojej belli. wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, a zaciek pojawił sie prawdopodobnie po myciu? Jak rozbierałem kiedyś drzwi to nie było na nich, żadnej białej pianki jak na zdjęciach powyżej...czy z tego może wynikać to, że woda się leje do środka na tapicerkę? i czy naprawdę te samochody są tak skonstruowane, że woda się leje do środka drzwi ?? aż mi ciężko w to uwierzyć normalnie... z góry dzięki za odpowiedz

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Podlacze sie pod temat, Panowie powiedzceie jak zdjac pokrywe drzwi kierowcy bez zbednych zniszczen?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Przy klamce masz zaślepke, podważ ją czymś i wyskoczy. Odsłoni ci się śruba którą odkręcasz.
    Kolejną śrobkę masz trochę poniżej panelu od sterowania szybami, też ją odkręcasz. Następnie wyjmujesz panel, odpinasz kostki i ukazuje się kolejna śruba którą odkręcasz.
    Nastepnie podważasz zaślepkę która jest w uchwycie drzwi od zamykania. Tam też jest ukryta śruba na imbus którą musisz odkręcić.
    I ostatnie 3 śruby masz na samym dole drzwi. Odkręć je wszystkie. Następnie po bokach zaczynając od dołu wsadzasz coś, czym możesz podważyć. Podważasz tak by boczek wyskoczył ze spinek. Są 3 spinki na każdą stronę. Robisz to na obu stronach.
    Jak już wszystkie spinki wyciągniesz to wypychasz boczek do góry i powinien wyskoczyć (trzeba użyć trochę siły i mieć opuszczoną szybę).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Tu masz wszystko dokładnie opisane i pokazane...

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wi_lewych.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147

Domyślnie

Dzieki piekne Panowie, mysle ze teraz juz pojdzie latwo