-
Ręczny i hamulce....
Witam!
W mojej 155 mam problem z ręcznym, prawe koło hamuje normalnie, lewe zaś wogule. Nie rusza sie mechanizm przy tarczy od recznego, niczym nie można go ruszyć.... Co proponujecie?? rozebrać zacisk na drobne czesci i spróbować wyczyścić (wd40 itp itd :) ) czy może próbować na siłe przekręcić (nieraz brutalna siła pomoga :D )?? Sam sie raczej nie rozrusza bo już próbowałem i lipa...
Może ktoś ma jakieś inne pomysły bo mi sie już skończyły ....
Z góry dzięki...:)
-
Jesli linka jest w porządku i nie jest zatarta w pancerzu to trzeba bedzie oczyścić ten mechanizm na zacisku i przesmarowac WD
-
Linka jest nowa także to odpada :) kiedyś moja mama przejchałą pare km na ręcznym, temperatura byla taka ze wyciekł smar z łożysk.... od tego czasu ręczny sie zapiekł.... no nic ide działaś :D
dzieki
-
rozebrac,oczyscic i przesmarowac smarem ktory wytrzymuje wysoka temperature.nigdy zwyklym.pozdrawiam
-
tylko kup sobie zestaw naprawczy koszt 18 zl i wymien uszczelki. reczny moze rowniez nie dzialac jak dany zacisk jest zapowietrzony, jak juz rozbierzesz przeczyscisz itd zanim wcisniesz tloczek sprawdz czy po poruszaniu dzwignia od recznego ta sruba sie wysowa.jezeli nie! masz dwie mozliwosci .wymienic mechanizm od recznego/nie wiem czy to sie da kupic/ lub ten maly walec ala wyciagniety srut sprobowac jakos wydluzyc ok 1mm .ten mimosrod ktory porusza tloczek/za pomoca tego ,,walca,,/ sie wyciera w gniezdzie i zaczyna brakowac tych cennych mm.
-
Zdemontowałem zacisk, popukałem troszke młotkiem (z wyczuciem żeby nic nie uszkodzić) wziołem przedłużke i rozruszałem cały mechanizm.... teraz wszytsko jest juz ok :)