-
tłumik końcowy
Pozdrawiam
Chciałem wymienić tłumik końcowy. Wpadły mi w oko produkty ultera, ale dowiedziałem się dzisiaj że produkt uniwersalny może miec negatywny wpływ na reszte silnika. Sprezanie spalin itd. Silnik może się mulic i tracic na mocy. Czy wybór tłumiak ma znaczenie (końcowego) dla mocy??? Czy konieczne jest kupienie tłumika dedykowanego lub zamawianie w eltecu za ponad 600 zł czy moge pójść w takie tańsze rozwiązanie???
Pozdrawiam
-
Nie radzę kombinować z uniwersalnym.
Po pierwsze będzie go wyjątkowo trudno zamontować (przerabiałem to), po drugie efekt może być druzgocący. Mnie na szczęście udało się go zwrócić. Jeśli już coś kombinujesz, to powiem tyle - warto zainwestować w coś dedykowanego do 156.
Ja poszedłem w inną stronę, zakupiłem końcówki, takie jak mi się podobały i przerobiłem oryginalny tłumik, tak, żeby je tam wpasować, a konkretnie, to ta operacja wciąż trwa:)
-
operacja
Ale chciałem mieć tłumik lepiej brzmiący i w ogole. A samą końcówką niewiele zdziałam
A co to oznacza druzgocżacy efekt?? Jezli chodzi o montaż to daje 100 zł i się niczym nie martwię.
Ale uważasz że co bedzie lepsze dedykowany czy robiony pod konkretny wóz indywidualnie???
Pozdrawiam
-
Sebring ma bardzo dobre dedykowane do AR156 tłumiki końcowe. W pierwszej kolejności tłumik (a właściwie jego przelot) dobiera się do mocy silnika, tak aby nie "zatkać" silnika. Ja w swojej alfie założyłem w firmie ATC http://www.atc.com.pl/
-
Ile Maćku zapłaciłeś za swój Sebring?
Co do różnicy między dedykowanym, a uniwersalnym jest spora, począwszy od różnicy w mocy, poprzez wygląd i dopasowanie, a na dźwięku kończąc.
Podam Ci przykład:
- miałem kiedyś uniwersalny tłumik sportowy w Alfie 146 - sprawował się świetnie, fajnie wyglądał, nie było spadku mocy i genialnie brzmiał. Cicho, ale zarazem rasowo. Dlatego podjąłem decyzję o montażu takiego samego tłumika do Alfy 156 i była to porażka.
Po pierwsze nie dało się go zmieścić, po drugie, po kilku dniach można było ogłuchnąć, do tego stopnia, że samochód wpadał w drgania spowodowane tym hałasem, a co do mocy, to chyba nie było różnicy - nie zauważyłem.
Mnie bardziej zależało na efekcie wizualnym, dlatego zdecydowałem się na same końcówki, jak wszystko będzie skończone, to wrzucę fotki. Tylko, że to może potrwać z powodu notorycznego braku czasu...
-
tłumik
ogłuchnąć nie ogłuchne:)
Przeraziły mnie raczej toerie o spadku mocy. Raczej planuje własnie kupić głosny wydech. Może nie pierdolot ale głośny:)
Pozdrawiam
-
no ja troszko tym poczytałem to podobno mozna wstawjac nie za bardzo wiadomo co zepsuć wszystko
najpewniej to jest tak , jechac teraz na hamownie , zrobic modyfikacje i jechac jeszcze raz bedzie wszystko jasne
sam bym tak zrobił bo sam chce miec cos "ciekawszego" bo to co jest fabrycznie nie powoduje zadnego efektu :D
tylko ze u mnie we wrocku jest 1 hamowania za 300zł :D LOL
to za sama hamownie był dał 600zł :D LOL to narazie to odkładam na lepsze czasy
nie ma chyba lepszego sposobu zeby byc w 100% pewien
-
tłumik
ale oni np w warszawsiej firmie eltec podbno wyliczają tłumiki pod auto???
Czy ktoś probował???
Pozdrawiam
-
tez mysle o wymianie tłumika koncowego.
znalazłem ultera dedykowanego za 520 zeta na stronie ultera.
moze ktos ma załozonego i sie wypowie
-
Za dedykowanego sebringa z montażem dałem 1600zł