witam. mam problem. wymieniałem kompletny silnik i po założeniu i odpaleniu świeci sie kontrolka oleju i po dodaniu gazu słychać metaliczny głos. co to może być? i gdzie znajduje sie czujnik ciśnienia oleju? z góry dzięki
Printable View
witam. mam problem. wymieniałem kompletny silnik i po założeniu i odpaleniu świeci sie kontrolka oleju i po dodaniu gazu słychać metaliczny głos. co to może być? i gdzie znajduje sie czujnik ciśnienia oleju? z góry dzięki
Może to bardziej pompa oleju niż czujnik.
rozsypała Ci się pompa oleju. Jak jeszcze raz przegazujesz, to szukaj nowego silnika.
potrzebuje wiedzieć gdzie jest czujnik bo chce zmierzyć ciśnienie. a gdzie jest pompa oleju i czy trudno ją zmienić?
czujnik ciśnienia oleju jest między silnikiem a grodzią, mniej-więcej na środku bloku silnika. A żeby wymienić pompę musisz rozebrać dół silnika. I nie wiem co Ci da mierzenie ciśnienia, skoro rzęzi silnik..
dół silniki to znaczy co? wał?
17bobek, wymienili tobie silnik na "nowy"? wnioskuję że sam tego nie zrobiłeś.
Nie wiem na ile wiedzy masz ale po pytaniach można twierdzić...niewiele, niech ci co wymieniali się martwią. Jak sam wymieniłeś silnik, co trudne nie jest, ale nie znasz podstaw jego działania oddaj do mechanika. Nie żebym był złośliwy ale sobie i czasu i nerwów zaoszczędzisz.
Pozdrawiam.
silnik wymieniałem sam, ale tak pytam co trzeba zdemontować żeby dostać sie do pompy
zgadzam się z dance1, lepiej daj komuś, kto ma większe pojęcie. Jeśli pytasz co to dół silnika, to raczej sam pompy nie wymienisz. Dół to znaczy miska olejowa, wał-a jak wał to i rozrząd, smok pompy. korbowody-a przynajmniej odkręcić je w miejscu mocowania do wału korbowego, podpory wału-później musisz pamiętać która panewka była gdzie, który korbowód do którego i tp. No i oczywiście skręcanie później tego tylko kluczem dynamometrycznym i z odpowiednimi momentami. Dodatkowo trzeba mieć odpowiednie końcówki do tego. Generalnie mogę jeszcze pisać i pisać, ale mniej-więcej wiesz co musisz zrobić. A-jeśli gazowałeś silnik a pompa oleju stoi to raczej głowica też już na wiele się nie nadaje..