Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: 2.4 jtd 1998r

17bobek
    Gość

Domyślnie 2.4 jtd 1998r

witam. mam problem. wymieniałem kompletny silnik i po założeniu i odpaleniu świeci sie kontrolka oleju i po dodaniu gazu słychać metaliczny głos. co to może być? i gdzie znajduje sie czujnik ciśnienia oleju? z góry dzięki

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Może to bardziej pompa oleju niż czujnik.

Starscream
    Gość

Domyślnie

rozsypała Ci się pompa oleju. Jak jeszcze raz przegazujesz, to szukaj nowego silnika.

17bobek
    Gość

Domyślnie

potrzebuje wiedzieć gdzie jest czujnik bo chce zmierzyć ciśnienie. a gdzie jest pompa oleju i czy trudno ją zmienić?

Starscream
    Gość

Domyślnie

czujnik ciśnienia oleju jest między silnikiem a grodzią, mniej-więcej na środku bloku silnika. A żeby wymienić pompę musisz rozebrać dół silnika. I nie wiem co Ci da mierzenie ciśnienia, skoro rzęzi silnik..

17bobek
    Gość

Domyślnie

dół silniki to znaczy co? wał?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

17bobek, wymienili tobie silnik na "nowy"? wnioskuję że sam tego nie zrobiłeś.
    Nie wiem na ile wiedzy masz ale po pytaniach można twierdzić...niewiele, niech ci co wymieniali się martwią. Jak sam wymieniłeś silnik, co trudne nie jest, ale nie znasz podstaw jego działania oddaj do mechanika. Nie żebym był złośliwy ale sobie i czasu i nerwów zaoszczędzisz.
    Pozdrawiam.

17bobek
    Gość

Domyślnie

silnik wymieniałem sam, ale tak pytam co trzeba zdemontować żeby dostać sie do pompy

Starscream
    Gość

Domyślnie

zgadzam się z dance1, lepiej daj komuś, kto ma większe pojęcie. Jeśli pytasz co to dół silnika, to raczej sam pompy nie wymienisz. Dół to znaczy miska olejowa, wał-a jak wał to i rozrząd, smok pompy. korbowody-a przynajmniej odkręcić je w miejscu mocowania do wału korbowego, podpory wału-później musisz pamiętać która panewka była gdzie, który korbowód do którego i tp. No i oczywiście skręcanie później tego tylko kluczem dynamometrycznym i z odpowiednimi momentami. Dodatkowo trzeba mieć odpowiednie końcówki do tego. Generalnie mogę jeszcze pisać i pisać, ale mniej-więcej wiesz co musisz zrobić. A-jeśli gazowałeś silnik a pompa oleju stoi to raczej głowica też już na wiele się nie nadaje..