witam.światła i podświetlenie w kabinie na postoju po zmroku widocznie pulsuje. co może być przyczyną. proszę o pomoc.strasznie to denerwujące
Printable View
witam.światła i podświetlenie w kabinie na postoju po zmroku widocznie pulsuje. co może być przyczyną. proszę o pomoc.strasznie to denerwujące
prawdopodobnie regulator napięcia panie kolego
kontrolka akumulatora sie świeci?
ewentualnie wypadła 1 dioda w mostku jako niesprawan, czasami wtedy kontrolka sie nawet nie żarzy (chyba tak to się pisze bo żar nie?)
Zgadza się jak któraś dioda w mostku prostowniczym nie domaga to i kontrolka się nie zapali, a może taka błahostka załącza Ci się na chwile i wyłącza wentylator na chłodnicy?? W swoim tak miałem w kółko tak średnio co mniej niż sek. i też automatycznie wsio przygasa lekko bo pobór prądu jest dość duży.
Zadna kontrolka od aku nie swieci się
Dodam, ale nie wiem czy ma to coś wspólnego, że nie działa podświetlenie obrotomierza
Sprawdz kabel masowy AKUMULATOR (-) do silnika i karoserii. Najlepiej odkrec, przeczysc i powinno pomoc.
Regulator napięcia padł, przy padniętej którejś diodzie napięcie ładowanie wzrasta średnio o 1V.
Trzeba zmierzyć napięcie jak będzie 14-14.5V to diody są ok a do wymiany regulator.
Tylko trzeba wymienić na oryginalny, ja z braku laku wziąłem jakiś zamiennik i też mrygają światła na boschu tego nie było (wymieniałem bo szczotki się już kończyły)
Sprawdź czy wszytkie śruby przy regulatorze napienia w alternatorze sa dokręcone. U mnie jedna była luźna i po zmroku było widać delikate przygasanie oświetlenia
zauwazyłem ze jak daje zasilanie przed zapłonem z akku to nic nie bryga,tylko po odpaleniu zaczyna mrygac. nie wiem ale moze to tez skutkujem falowaniem obrotów bo moze iskra słabnie bo takie cos da sie wyczuć