-
Szarpanie silnika
Witam.
Od okolo 2 tygodni posiadam problem z szarpaniem silnika w mojej belli.
Najbardziej odczuwalne sa na drugim i trzecim biegu, tylko miedzy 1000-3000 obrotow.
Na postoju z wlaczonym silnikiem to strasznie trzesie!!!
Jak bardzo lekko dodaje gazu, wtedy silnik jakby nie wiedzial czy przyspieszac czy hamowac i trzesie calym autem.
Wymieniona przeplywka miesiac temu.Podlaczalem belle do komputera u dwoch roznych mechanikow i zadnych bledow!
Mozliwe jest ze przeplywka? Lub olej? bo wymienilem wlasnie okolo 2 tygodnie temu na Agip 10w-40 Formula LL.
Jest to troche denerwujace takie przyspieszanie z przerwaniami i szarpaniem:(((
Ubytku mocy nie mam, jest o wiele lepiej niz na starej przeplywce.
Pozdrawiam!
-
Witam
Miałem jakis czas temu podobne objawy i umnie okazał sie szwankujący silnik krokowy , sprawdz jeszcze jak przepustnica , czy jest czysta w środku . U mnie po wymianie krokowca jak ręką odjął , skończyło sie falowanie obrotów i "przyduszanie" samochodu na zakresie obrotów 1000-3000. Napisz jeszcze czy to sie cały czas dzieje czy na zimnym silniku , bo moze to byc sonda ?? Pozdrawiam :D
-
Na pierwszy rzut sprawdzić świece i przewody
-
A przepływkę skąd miałeś?
-
Witam!
A wiec tak:
Przeplywka nowka ze sklepu oryginalna Bosha.
Szarpanie jest i na zimnym i na goracym silniku.
Ostatnio poruszlem dolotem powietrza od filtra powietrza i sie uspokoilo, myslalem ze to lewe powietrze ale wszystko jest szczelne, ta guma jest troche popekana przy przepustnicy, ale nie ma nigdzie dziury.
Przepustnice czyscilem benzyna ekstrakcyjna, bylo tam bardzo duzo czarnego osadu.
Mozliwe ze swiece??? Tak raptownie ktoras sie zepsula???
Zadnych bledow komputer nie pokazywal,ani sondy, ani przeplywki.U dwoch roznych mechanikow sprawdzane.
Zastanawiam sie nad krokowcem, tylko gdzie on jest w 156 V6? Bo alfe mam od dwoch miesiecy:)
Pozdrawiam!
-
Najdziwniejsze jest to ze przy 1500 obrotow trzymam gaz w jednym polozeniu a Aleftta sobie zwalnia i przyspiesza i tak z pare razy.Moze tez cos z ta przepustnica nie tak???
-
Aha i jeszcze jedno pytanie.
Jak sprawdzic przewody i cewki na swiecach???
Czym??
Pozdrawiam!!!
-
Najprościej to spryskać je zraszaczem i w ciemnosciach looknąć czy iskra nie przeskakuje oczywiście kiedy silnik pracuje. Masz linke gazu czy elkotroniczną przepustnicę?
-
-
Kable od swiec mozesz tez wyjac i obejrzec w miejscach w ktorych sa przebicia tworza sie male wypalone dziurki z jasna obwodka