-
Kopcący 2,4 JTD
Witam wszystkich, mam problem z moja bella, a mianowicie moj 2,4 starsznie kopic przy zmianie biegów a takze gdy mocniej wcisne gaz to poprostu czarny dym, zaczyna mnie to wkurzac poniewaz jak jade gdzies dalej to mam caly tyl brudny. I jeszcze szarpie mi lekko na 2 biegu, ale to chyba nie ma z tym zadnego zwiazku. Jezeli ktos ma pomysl dlaczego tak kopci to prosze pisac.
-
sprawdz olej w silniku? ile? jak często dolewasz?
jaki przebieg samochodu?
odczuwasz braki mocy? Skoro czarny kolor i brak mocy, to turbinka prawdopodobnie
ale jeśli sądzisz, że jestesmy cudotwórcami i zdiagnozujemy Ci problem przez forum, to niestety :)
-
Nie bierze ani grama oleju i olej mam swiezo po wymianie i przejechalem na nim 1,5tys km. Podejrzewam że to moze byc zawór ERG, czy ktos mial kiedys taki problem??
-
Sprawdź sobie cały dolot czy niema jakiejś nieszczelności mi też kiedyś strasznie kopcił a winą była pęknięta rura dolotowa między intercoolerem a kolektorem dolotowym, jak dolot cały to zatkaj rurkę od zaworu egr kawałkiem puszki po piwie i sprawdź efekty.
-
Przyczyn moze byc wiele 8)
Twoje objawy przypominaja przelewajace wtryski, wiele dymu z niedopalnonego paliwa lub zle dobranej mieszanki z powietrzem, choc moze byj jescze kilka innych powodow
od pompy po uszkodzony dolot itpo.
Podjedz gdzies na hamownie niech tam sprawdza pod obciazeniem
-
Masz problem z niespalonym paliwem - przyczyny moga byc następujące:
-nieszczelność w układzie dolotowym powietrza (sprawdź od turbiny, aż po kolektor ssący, wywal fabryczne opaski sprężyste i zastąp je skręcanymi)
-zanieczyszczony filtr powietrza
-zawieszony, niedomykający się zawór EGR (możesz spróbować go wymyć albo ostatecznie zaślepić)
-uszkodzony przepływomierz (odłącz wtyczkę na wyłączonym silniku i się przejedź, jak będzie poprawa to przepływomierz do wymiany)
-lejące wtryski (sprawdzenie tylko w warsztacie)
-
Sprawdze ta rure dolotową i ten zawór ERG. Filtr powietrza napewno nie, poniewaz niedawno wymienialem, przeplywomierz tez mam nowiutki 2 tygodnie temu wymieniany, wtryski sa na 100% dobre, ostatnio sprawdzalem u mechanika.
-
A zadam tylko jedno pytanie przepływomierz oryginalny- koszt ok 900zł czy "oryginalny inaczej " (np. z allegro) - koszt 350zł?
-
No wlasnie za przeplywomierz dalem 350zł i jest on z firmy "mitron electronics" platinum i pisze ze made in USA. A jaka jest róznica miadzy tym a orginalnym?
-
Taka że raczej na 100% nie nadaje się do twojego silnika - w AR156 JTD oryginalnie montowane były przepływomierze Boscha