witam wszystkich. nie działa u mnie sensor deszczu (ta opcja wycieraczek)
chciałbym zapytać , od czego zacząć wyszukiwanie awarii ,żeby nie błądzić bez celu. pozdrawiam
Printable View
witam wszystkich. nie działa u mnie sensor deszczu (ta opcja wycieraczek)
chciałbym zapytać , od czego zacząć wyszukiwanie awarii ,żeby nie błądzić bez celu. pozdrawiam
Od połączeń.
a jakie objawy? i czy znasz zasadę działania czujnika opadów czyli kiedy i jak on działa?
wiem co prawda tyle co poczytałem tutaj na forum. włączam w pozycję I i chyba trzeba pokrętło regulacji prędkości przekręcić. na deszczu nie zadziałało. próby wody ze szklanki jeszcze nie robiłem. gdzieś czytałem ,że po włączeniu wycieraczki powinny raz przetrzeć szybę i zatrzymać się do momentu pojawienia się deszczu. kupiłem auto niedawno i powoli odkrywam co jest spiepszone.
a jesteś pewien że masz czujnik opadów, bo nie wszystkie piękne go mają.
mam,napewno mam. poczytałem jak to wygląda i znalazłem to u mnie. no ale nie działa. czytałem o jakimś żeliku który wstrzykują i takie tam. jak możesz opisz mi krok po kroku jak to uruchomić , może jest sprawne tylko ja mam defekt. / sorry ,że tak poźno odpisuje , ale długo pracuje/
u mnie czujnik deszczu też nie działał, gdy się bliżej przyjrzałem czujnikowi u kolegi (co prawda w a8) zauważyłem, iż jego czujnik przylega do szyby wszystkimi krawędziami czego o moim nie można było powiedzieć dopiero po zdemontowaniu i dokładnemu założeniu go działa, uważaj! nóżki czujnika które mają chwycić szybę są bardzo delikatne (jedną złamałem) po bokach są takie dźwignie jak je się wyciągnie odchylają te nóżki a po złożeniu ich zaciskają te nóżki.,
Jeszcze należy zsynchronizować szybę z czujnikiem, temat jest na forum
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_deszczu.html
jest tylko jeden warunek: czujnik elektrycznie musi być sprawny, oczywiście