-
stukanie powyzej 2tys
Przepraszam jezeli powielam temat ale pilne:( jadac ostatnio na wesele (cisnac) moja 2.0 ts przy nacisniecu sprzegla zgasla ,ale odpalila normalnie tak bylo 2 razy ,podczas jazdy uslyszalem stukanie po rzejechaniu 6 km zgasilem auto . po gorz odpalilem i ok ale po dodaniu gazu stuki . po 6 godz na zimnym odpalenie i nic zadnego stukania 1500 obr. ok zmiana biegow przed 2000obr.ok powyzej stukanie . auto odpala nadal za pierwszym razem . kontrolka oleju nie swieci czy to moze byc tylko wariat czy cos powaznego? przyspieszenie ok
-
Rozrząd nie przeskoczył? To bym próbował najpierw ustalić.
-
Wariat
Rozrząd
Panewki
takie są moje podejrzenia
-
wariator to raczej klekocze jak diesel kumplowi w 1.6 stukalo przy dodaniu gazu co okazalo sie przekrecona panewka (nie odpalaj auta i zaciagnij do porzadnego warsztatu )
-
Dzieki za pomoc trzeba sie za to zabrac najpierw sprawdze rozrzad :( a powiedzcie czy przy uszkodzonej (uszkodzonych )panewce zapala sie kontrolka od oleju czy nie??
-
100% panewka. na zimnym przez pewien czas krótki nie będzie klepać. Miałem identyczny objaw skończonej panewki. skończyło się na kapitalce. co do kontrolki to mi się nie zapaliła
ehh te T.S. aż przykro się to czyta
-
powiem wiecej 200% panewka..
U mnie nie swiecila kontrolka cisnienia oleju...
Z najwazniejszych rzeczy:
- nie odpalaj silnika
- znajdz dobrego mechanika
- od ciebie zalezy czy zmiana TSa czy remont...
Ja jestem zalamany obrotnoscia tych panewek :mad: Przeciez to jest straszne...
W poszukiwaniu przyczyny..
Ile mieliscie najechanych km od ostatniej wymiany oleju przed obrotem??
u mnie ~8 kkm
Nie wiem czy to jest dobry wniosek, ale moze warto skrocic czas miedzy wymianami oleju do tych 8 tys.
-
a czy stukanie dochodzilo u was z pokrywy klawiatury?? z walka od strony kabiny
-
stuki będą się różnie niosły zależy która poszła. w moim przypadku wyraźnie było słuchać stuk z prawej strony no i okazało się że poszła 4 panewka.
można zrobić mały test na panewki a mianowicie
wykręcasz po jednej świecy na każdym cylindrze. zaczynasz powiedzmy od pierwszego cylindra ustawiasz go w Górny martwy punkt GMP i lekko go cofasz, teraz bierzesz długi np śrubokręt wkładasz go w miejsce świecy on zatrzymuje się na tłoku poczym delikatnie pukasz w śrubokręt. jeśli panewka jest walnięta poczujesz i usłyszysz głuche puknięcie, tłok lekko przepadnie w dół. powtarzasz to na każdym cylindrze. jeśli panewki są dobre to tłok nie powinien się w odczuwalny sposób przemieścić w dół.
powodzenia
jakbyś chciał poczytać
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...eanimacja.html
-
moim zdaniem to też panewki na 100%