mam pytanko, czy ciśnienie w oponach z niskim profilem powinno różnić się od ciśnienia w normalnych oponach?
Słyszałem, że na mniejszym profilu dobija się większe ciśnienie.
jakie ciśnienie proponujecie na oponach 235/40/17?
Printable View
mam pytanko, czy ciśnienie w oponach z niskim profilem powinno różnić się od ciśnienia w normalnych oponach?
Słyszałem, że na mniejszym profilu dobija się większe ciśnienie.
jakie ciśnienie proponujecie na oponach 235/40/17?
Tak różni się
2,5bara
Ja wciskam 2.9 przód i 2,7 tył. Tylko że u mnie jest opona 205/35/17 naciągnięta na 8,5 cala.
Jeśli jeździsz sam to 2.5 bara spokojnie wystarczy. Jeśli nie i plus dodatkowo wozisz coś w bagarku to napompuj 2.7 bara (książkowe ciśnienie do 225/45r17).
PS. Pytanko. Ja u siebie od wiosny miałem wszędzie 2.5, aż do czasu lekkich przymrozków (teraz) , kiedy to w każdym kole mam ciśnienie 2.1.....co się stało, że samo zeszło?
Pozdr
Tak na szybko licząc to masz 9% mniejszą srednicę koła niż fabryczne 205/55/16.. a co za tym idzie masz bardzo duże przekłamania na przebiegu i prędkościomierzu..
1. Zalecane jest sprawdzanie ciśnienia co najmniej 1 na miesiąc a nawet na 2 tygodnie. -> http://www.oponeo.pl/artykul/cisnienie-w-oponach
2. Przy niższej temperaturze ciśnienie też jest niższe. Dlatego zaleca się zwiększyc ciśnienie na oponach zimowych o 0,2 w stosunku do letnich. -> Instrukcja Alfa Romeo
Dokładnie, a różnica średnic kół między wyjściową oponą (205/55/16) a obecną (205/35/17_ wynosi aż 57mm, czyli do gleby bliżej o 23,5mm więc uszkodzić misę nie trudno, przy czym na takim profilu to chyba czuć jak się przejeżdża po napotkanej na drodze kartce papieru :)
No, ale kol rafiki to hardcorowy alfaholik ;)
Pozdrawiam.
- Rafał