Witam! Niedawno zakupiłem Alfa Romeo 156 jtd 1999r i mam dość duży problem z hamulcami a tak konkretnie z tylnymi. Tył hamuje mocniej niż przód, po wciśnięciu pedału jest tak jakbym zaciągał ręczny czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna???
Printable View
Witam! Niedawno zakupiłem Alfa Romeo 156 jtd 1999r i mam dość duży problem z hamulcami a tak konkretnie z tylnymi. Tył hamuje mocniej niż przód, po wciśnięciu pedału jest tak jakbym zaciągał ręczny czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna???
Może przód nie hamuje jak powinien i dlatego jest takie wrażenie.
Sprawdziłbym cylinderki z przodu w kołach.
mnie denerwuje u mnie - musnę tylko pedał hamulca a samochód staje dęba... nie wiem czy tak powinno servo działać (w pozostałych moich samochodach siła hamowania była dobierana w zależności od prędkości), ale może ten typ tak ma??
Mam taką samą Alfe jak Ty i uwierz mi, ten typ tak nie ma.
Chociaż kiedyś się spotkałem z takim przypadkiem, jak w dużym Fiacie zamiast standardowych okładzin hamulcowych przynitowano okładziny od ciężarowego Volvo. Przy pierwszym hamowaniu mozna było zahaczyć zębami o przednią lampę :)
Dokładnie! zacznij od sprawdzenia, czy masz sprawny ABS - to akurat łatwo sprawdzić.
Potwierdzam, moja siostra przesiadajac się z Matrixa(matiza) do Alfiny zrobiła wszystkim zbiórke w kabinie na pierwszym skrzyzowaniu :D
Po pierwsze sprawdź w jakim stanie są tarcze i klocki, potem czy układ nie jest zapowietrzony, rozbierz zaciski i sprawdź uszczelnienia jeśli to nie pomoże to jeszcze wymień płyn hamulcowy. Ostatni pomysł to problem z korektorami hamowania - może zasyfione?