-
luz na pedale sprzęgła
Mam pytanie. Czy da sie wyregulować pewien luz na pedale sprzęgła?
Pedał sprzęgła na wysokości 2 cm od góry nie bierze w ogole i chodzi baaardzo delikatnie. Dodam, że pedał znajduje się troszke wyżej niż pedał hamulca. Czy da się go w jaki kolwiek sposób wyregulować i obniżyć go do poziomu właściwego?
Jest to bardzo irytujące i nie wygodne podczas jazdy po mieście.
-
Wysokość sprzęgła jest sterowanie hydraulicznie i nie ma możliwości "ręcznej" regulacji jak przy lince (przynajmniej tak jest w 147).
-
czyli moze być to np wina pompy pedału sprzęgła?
A co ze sprężyna?
-
Mogę Ci powiedzieć jak to jest w 147 - niestety nie wiem czy to w pełni tak samo działa w 156.
W 147 nie ma możliwości ręcznej regulacji wysokości pedału sprzęgła, gdyż jak pisałem odpowiada za to ukł. hydrauliczny. Pod pedałem sprzęgła znajduje się sprężynka podwójnego działania, która w momencie nacisku na pedał pomaga go dociskać, a w momencie puszczania sprzęgła odpycha pedał. IMO nie ma ona większego wpływu na wysokość pedału, ale dla zdrowia samego sprzęgła możesz zajrzeć pod pedał i sprawdzić czy na pewno ona tam jest. Co do pompy sprzęgła (nie mylić z wysprzęglikiem) to jej awaria objawia się opadaniem pedału sprzęgła i utrudnionym wbijaniem biegów (można wtedy "podpompować" sprzęgło i na chwilę jest poprawa).
-
najprawdopodobniej wyrobiła ci sie tulejka gumowa co łaczy cięgło pompy sprzegła z pedałem sprzegł. schyl sie i zobacz rusz pedalem i bedziesz w iedział co sie kroi:)
-
może być lekko zapowietrzony układ