Czy to możliwe? Wczoraj wszystko ok, adziś na wieczór ide do auta, a gałka mogę wybrać tylko 3 i 4 bieg. Przód-tył chodzi, a w boki nie da sie. gdzie to mogło przemarznąć?
Printable View
Czy to możliwe? Wczoraj wszystko ok, adziś na wieczór ide do auta, a gałka mogę wybrać tylko 3 i 4 bieg. Przód-tył chodzi, a w boki nie da sie. gdzie to mogło przemarznąć?
Jedną z linek złapało, pewnie popękany pancerz lub nieszczelna na końcach i dostaje się wilgoć do wnętrza.
dzisiaj rano wsiadłem do mojego nowego (5 miesięcznego ) seicento firmowego , efekt ten sam nie dało się lewarkiem ruszyc :D
Miałem to samo, polecam najpierw grzanie opalarką końcówki linki a potem porządne przesmarowanie, (mieszki gumowe zabezpieczające końce linek już są jaki są i do linki dostaje się woda, ot cała przyczyna)
Problem miałem identyczny w Sienie, jak raz temp. spadła do -20 to ciężko było lewarkiem ruszyć. Problem załatwiła wymiana oleju przekładniowego, auto miało 10 lat jak musiałem ten olej wymienić.
---------- Post dodany o godzinie 08:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:08 ----------
Hmm... a tego nie sprawdziłem, być może to jest przyczyna. Choć przez te 10 lat użytkowania wilgoć osadzająca się na skutek różnicy temp. także mogła pogorszyć właściwości oleju przekładniowego.