-
Elektryka szyb
Witam, zauważyłem dziwne zachowanie szyb, chodzi o to ze elektryka działa jak kluczyk jest w położeniu MAR czyli wszystkie kontrolki sie palą no i oczywiscie działają jak jest właczyny silnik. Doczytałem w instrukcji ze przez 2 min szyby powinny tez działac jak jest połozenie kluczyka STOP lub przy otwartych drzwiach. U mnie działają tylko szyby jak jest położenie kluczyka MAR lub uruchomiony silnik, czy to jest usterka czy tak powinno być??
-
Z tego co zauważyłem u siebie to mam tak samo.. czyli elektryka działa jak jest przekręcony kluczyk.. Więc chyba to jest normalne zachowanie :)
-
Tylko w instrukcji jest napisane ze szyby powinny dzialac jeszcze przez 2 min lub przy otworzonych drzwiach jak jest kluczyk w pozycji STOP. Zresztą w innych autach normalnie dzialają szyby nawet jak nie jest załączona stacyjka, nie wydaje mi sie ze Alfie szyby działaja tylko przy uruchomionym silniku lub przygotowaniu do uruchomienia...coś jest nie tak :(
-
Aż z ciekawości przewertuje instrukcję i sprawdzę w aucie :)
-
Może coś źle zrozumieliście z instrukcji, szyby mają działać jak jest włączony zapłon, jak wyłączy się zapłon to działają jeszcze przez ok. 2 minuty, ale drzwi muszą być zamknięte, u mnie tak jest od początku i nie znam auta w którym szyby działają przez cały czas, bez zapłonu.
-
No właśnie o tym pisze, zaraz po zgaszeniu silnika szyby nie działają :( a powinny jeszcze przez 2 min działać (kluczyk oczywiście w pierwszej pozycji STOP)
-
U mnie kluczyk może być całkiem wyciągnięty ze stacyjki, ale drzwi muszą być zamknięte, jeżeli tak nie jest u ciebie to musi tam gdzieś być jakiś układ opóźniający, albo jeszcze wpada mi do głowy taka myśl (czy masz sprawny centralny) uszkodzony któryś "czujnik" w zamku, może powodować takie rzeczy.
-
Sprawdzałem i u mnie szyby działają tylko jak jest kluczyk przekręcony...
-
Czyli usterka byc może zlokalizowana - mam uszkodzony zamek od pasażera :(
-
A ja dodam że u mnie wszystkie zamki dobrze śmigają.. nie ma problemów z zamykaniem ani otwieraniem..