Przepływomierz - konkretny przypadek 1,9 JTD 115KM
Witam.
Wczoraj korzystając z chwili wolnego czasu i ładnej pogody postanowiłem sprawdzić kilka rzeczy w swojej Alfie - przepływka, turbo i takie tam.
Mam mały problem, chodzi o to, że wyniki co do przepływki nie są raczej takie jak być powinne. Po powrocie myślę sobie zobaczę ile kosztuje akurat ten model który zamontowany jest przy moim silniku - na przepływce jak wół jest napisane 0 280 218 113 - szukam czytam i co?? Przepływka ta montowana była w 1,9 JTD ale 16V a ja mam 8V 115KM rok 2004
http://autosklep.istore.pl/pl,produc...811386117.html
Dlatego mam wielką prośbę do posiadaczy 1,9JTD 115KM aby sprawdzili co siedzi u nich pod maską, prośba również do posiadaczy 1,9JTD 140KM aby też sprawdzili to u siebie. Podejrzewam że poprzedni właściciel wymieniał przepływomierz ale nie miał za wiele pojęcia, poszedł do sklepu i poprosił do 1,9JTD...
Kolejna prośba to aby ktoś rzucił okiem na dane jakie przedstawił FES. Alfa w sumie nieźle się zbiera - w tej chwili na słabym ślizgającym się sprzęgle ma do 100 jakieś 11-12s spalanie średnie - Wrocław 6,5-7L
Wykres:
Załącznik 17206
Jak widać są chwilę że mierzona wartość jest wyższa od docelowej ale są też momenty kiedy docelowa jest sporo sporo wyższa niż mierzona... :rolleyes:
Aha nie wiem czy to ważne ale ostatnia część wykresu kiedy mierzona jest wyższa niż docelowa to chwile hamowania silnikiem i redukcje biegów...
Czy nie powinno być tak że mierzona i docelowa powinny być takie same?? - wiadomo z jakąś odchyłką...
jeszcze jeden wykres - jak dla mnie ewidentnie przepływka albo nie jest z tego silnika albo jest kaput...
Załącznik 17207
Z góry wielkie dzięki za wszelkie opinie