-
Bella nie pali
Witam
Powoli tracę cierpliwość, ręce mi opadają, mam dziwne myśli o sprz....., nieeee nie sprzedam jej.
Pacjent:
Alfa 164 2.0 TS '91 (tak, ta piękna kanciata przed fl ;) )
Historia choroby:
(...)
- z winy warsztatowych cieci po robocie z głowicą rozjechał się rozrząd na ślizgu napinacza łańcucha rozrządu
- dorobienie ślizgu, naprawa, jeździła mniodzio!
- od pewnego czasu przestała palić na benzynie, na gazie odpala i chodzi ładnie.
- kody błędów z motronica mówią:
1-2-2-3 : The heated lambda probe regulator inner adjuster reaches the minimum or the maximum value of correction - co zdarzało się wcześniej przy gazie (a właściwie trwało cały czas), mimo tego auto jeździło jak bajka.
Historia leczenia:
- wymieniłem czujnik temperatury silnika od motronica (kiedyś z tego powodu alfa nie paliła)
- dolot sprawdzony, szczelny jak nigdy
- czujnik położenia przepustnicy sprawdzony volto- i ohmomierzem, zmienia wartości płynnie,
- czujnik otwarcia przepustnicy od gazu tak samo
- odpalałem też przy otwartym wlewie paliwa żeby sprawdzić czy się nie robi jakieś dziwne podciśnienie.
- wymienione kable wysokiego napięcia na nowe,
- świece w porządku, brak nagaru, odczyszczone,
- oba palce i obie kopułki wymienione na nowe,
Podejrzenia:
- mogę mieć deko nieszczelny wydech tuż za silnikiem ale nie aż tak żeby nie paliła - zresztą na gazie też by się to raczej odbiło.
- silnik krokowy biegu jałowego ma znaczenie dopiero jak silnik hula, zresztą był czyszczony niedawno.
Pomóżcie fachowcy, dajcie jakąś radę lub wskazówkę.
--
pozdrawiam
narazie mgr alfacji Flup, a z waszą pomocą dr nauk o Alfie, specjalizacja 164 ;)
-
sprawdz no Cisnienie paliwa na wtryskach- cos mi mówi ze jest za niskie lub regulator padł, inaczej- zapal na gazie i przełacz na paliwo i opisz jaki efekt.
-
Pochodzi kilka sekund i gaśnie. W międzyczasie próba podbicia gazem obrotów nie daje nic.
Ewentualnie jakie powinno być ciśnienie na listwie? Może wepnę niebawem manometr.
-
3.4 bar w v6 niepamietam ile w TS ale pompy sa chyba takie same
-
TS powinien mieć w granicach 3 barów.
-
-
W pomiarach elektrycznych wyszło mi tak:
przepustnica powietrza od pedału przysieszenia:
piny: 1 2 3
kolory: ż cz ż
pomiar pomiedzy pin: 2-3
850 obr 0 Ohm, 0V
1000 obr 1760 Ohm, 4.75V (max, wiecej nie rośnie mimo zwiększania obrotów)
pomiar pomiedzy pin: 1-3
850 obr 4.75V, opor nieskonczony
1000 obr 0V, 18 kOhm (max, jak wyżej)
przepływomierz
piny: 1 2 3 4 5
kolory: b cz ż n b
pomiary pomiędzy pin: 1-2
850 obr 4.33V, 680 Ohm
2000 obr 350 Ohm
2500 obr 3V,
3000 obr 2.8V, 130 Ohm
4000 obr 2.35V, 70 Ohm
Wartości powyżej mówią o płynnej zmianie parametrów, więc raczej stawiam, że elektrycznie z przepływką i przepustnicą wszystko w porządku. No chyba, że całkiem wartości rezystorów odjechały ale skąd wziąć wartości wzorcowe? Może ktoś zna?
pomiary pomiędzy pin: 1-4
730 Ohm (brak zmian przy przyspieszeniu, silnik ciepły)
pomiary pomiędzy pin: 1-5
380 Ohm (brak zmian przy przyspieszeniu, silnik ciepły)
Nie wiem co to są te dwa parametry powyżej.
Ciśnienie paliwa sprawdzone empirycznie: Zatkanie palcem przewodu paliwowego daje efekt taki, że ciśnienie jest całkiem spore i raczej nie widzę jakiejś dużej zmiany względem wcześniejszych 'pomiarów' :). Manometr niebawem.
Aha... i efekt przy przełączeniu na paliwo z gazu (silnik ciepły) jest taki, że motor chodzi ale akceleracja jest żadna. Ciężko podbić do 3000 obr
Czyli wygląda na to, że:
- przy zimnym silniku auto nie odpala (paliwo)
- przy ciepłym chodzi marnie (paliwo)
- na gazie wszystko super
Wniosek mam taki, że problem leży gdzieś w pomiarze temperatury. Wymieniłem czujnik temp. silnika z tyłu bloku - problem pozostał. Zostaje jeszcze czujnik temp. powietrza (chyba w przpływomierzu). Jak to zdiagnozować?
--
flup
-
wyglada ze gdzies na instalacji gaz masz zonka i po jej wył nie podaje nap na wtryski- sprawdz wszystkie wtryski czy dostaja nap. aaaam i jesli działaja tyko świece dopalajace tez jest taki efekt- wtedy aparat zapłonowy.
-
Niestety to raczej nie ten problem bo:
- odpiecie instalacji gazowej - efekt ten sam.
- wymuszam test wtrysków - działają wszystkie, słychać, że stukają. Po odpięciu kostki z wtrysku słychać, że każdy wtrysk się wyłącza.
- oba aparaty wymienione, oba palce (przy robocie z głowicą), kable, świece. Iskra na wszystkich 8 świecach na oko mocna.
Jakieś koncepcje?
-
w takim razie odepnij wtyczke przepływomiwrza i zapal na benzynie- Czekam na raport
---------- Post dodany o godzinie 11:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:42 ----------
imobilizer do sprawdzenia/ ew. blokada zaplonu jesli jest.