[146] Wymiana tarcz hamulcowych.
Musze wymienić tarcze hamulcowe. Powodem jest szybkie zużycie tarcz oryginalnych przez klocki Ferodo Premier. Problem jest typu takiego ze tarcza jest juz bardzo cienka natomiast klocki sa zuzyte w okolo 30%. Z tego co wiem klocki i tarcze wymienia sie razem. I moje pytanie czy zalozenie nowych tarcz na uzywane klocki pogorszy parametry hamowania ?
Re: Wymiana tarcz hamulcowych.
Cytat:
Napisał Lesio
Musze wymienić tarcze hamulcowe. Powodem jest szybkie zużycie tarcz oryginalnych przez klocki Ferodo Premier. Problem jest typu takiego ze tarcza jest juz bardzo cienka natomiast klocki sa zuzyte w okolo 30%. Z tego co wiem klocki i tarcze wymienia sie razem. I moje pytanie czy zalozenie nowych tarcz na uzywane klocki pogorszy parametry hamowania ?
Pozostań przy mysleniu wymiany tarcz i klocków razem!!!!
Tego typu patenty jak wymiana tarcz i założenie starych klocków może sie odbić nie tyle co na zniczszceniu tarczy ale na bespieczęstwie!!!
Cytat:
Napisał Lesio
Musze wymienić tarcze hamulcowe... tarcza jest juz bardzo cienka natomiast...
Z ciekawości zapytam, jaka szerokość ma teraz Twoja tarcza hamulcowa?
Cytat:
Napisał luis
Cytat:
Napisał Lesio
Pozostań przy mysleniu wymiany tarcz i klocków razem!!!!
Tego typu patenty jak wymiana tarcz i założenie starych klocków może sie odbić nie tyle co na zniczszceniu tarczy ale na bespieczęstwie!!!
Chodzi chyba o to, że zużyte klocki są "dopasowane" do starej tarczy (mają wzdłużne wyżłobienia odpowiadające wyżłobieniom na starej tarczy) - może to spowodować zmniejszenie siły hamowania do czasu, aż klocki spasują się do nowej tarczy.
To takie moje głośne myślenie, aczkolwiek chyba całkiem sensowne...
[146]wymiana tarcz hamulcowych
Kiedyś wymieniłem tarcze na nowe zostawiając stare klocki,fakt że przez jakiś czas była słabsza skuteczność hamulców ale po dotarciu było dobrze