Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Temat: [146] Wymiana tarcz hamulcowych.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie [146] Wymiana tarcz hamulcowych.

Musze wymienić tarcze hamulcowe. Powodem jest szybkie zużycie tarcz oryginalnych przez klocki Ferodo Premier. Problem jest typu takiego ze tarcza jest juz bardzo cienka natomiast klocki sa zuzyte w okolo 30%. Z tego co wiem klocki i tarcze wymienia sie razem. I moje pytanie czy zalozenie nowych tarcz na uzywane klocki pogorszy parametry hamowania ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie Re: Wymiana tarcz hamulcowych.

Cytat Napisał Lesio
    Musze wymienić tarcze hamulcowe. Powodem jest szybkie zużycie tarcz oryginalnych przez klocki Ferodo Premier. Problem jest typu takiego ze tarcza jest juz bardzo cienka natomiast klocki sa zuzyte w okolo 30%. Z tego co wiem klocki i tarcze wymienia sie razem. I moje pytanie czy zalozenie nowych tarcz na uzywane klocki pogorszy parametry hamowania ?
    Pozostań przy mysleniu wymiany tarcz i klocków razem!!!!
    Tego typu patenty jak wymiana tarcz i założenie starych klocków może sie odbić nie tyle co na zniczszceniu tarczy ale na bespieczęstwie!!!
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Cytat Napisał Lesio
    Musze wymienić tarcze hamulcowe... tarcza jest juz bardzo cienka natomiast...
    Z ciekawości zapytam, jaka szerokość ma teraz Twoja tarcza hamulcowa?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

QBUS
    Gość

Cytat Napisał luis
    Cytat Napisał Lesio
    Pozostań przy mysleniu wymiany tarcz i klocków razem!!!!
    Tego typu patenty jak wymiana tarcz i założenie starych klocków może sie odbić nie tyle co na zniczszceniu tarczy ale na bespieczęstwie!!!
    Chodzi chyba o to, że zużyte klocki są "dopasowane" do starej tarczy (mają wzdłużne wyżłobienia odpowiadające wyżłobieniom na starej tarczy) - może to spowodować zmniejszenie siły hamowania do czasu, aż klocki spasują się do nowej tarczy.
    To takie moje głośne myślenie, aczkolwiek chyba całkiem sensowne...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Zawsze jest tak, że po wymianie nawet samych klocków przez pewien okres siła hamowania jest znacznie mniejsza bo wszystko musi się dotrzeć. Czytałem kiedyś, że pewien gość wyjechał z serwisu po wymianie klocków i spowodował wypadek bo nie przewidział, że będzie miał dłuższą drogę hamowania.
    Jeśli o mnie chodzi, to spokojnie bym pozostawił dotychczasowe klocki, jeśli są mało zużyte i w dobrym stanie. Po dotarciu do nowych tarcz bedą Ci na pewno jeszcze długo służyły, a po co niepotrzebnie wydawać pieniądze.

tomekkus
    Gość

Domyślnie [146]wymiana tarcz hamulcowych

Kiedyś wymieniłem tarcze na nowe zostawiając stare klocki,fakt że przez jakiś czas była słabsza skuteczność hamulców ale po dotarciu było dobrze

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

a jak wymieniacie klocki w aucie to tez wymieniacie tarcze jesli sa dobre??? To dziala w obie strony...

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

OK dzieki. Wymienie tarcze, klocki zostawie a jak bedzie nadal źle to i klocki wymienie.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado
    a jak wymieniacie klocki w aucie to tez wymieniacie tarcze jesli sa dobre??? To dziala w obie strony...
    Ale wymiana tarcz to więcej zachodu niż klocków - jak już je wymieniać to klocki można sobie zmienić, żeby było tip top.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Ale wymiana tarcz to więcej zachodu niż klocków - jak już je wymieniać to klocki można sobie zmienić, żeby było tip top.
    No ale kolo pisal ze ma prawie nowe klocki i fajne to po co je wyrzucac?