-
problem z klimatyzacją
Witam wszystkich !!!
Kupiłem alfe 156 1.9jtd z 1999r.
Pojechałem aby nabić klimę, klima została nabita oraz sprawdzona czy jest szczelna i wszystko ok. Po wlączeniu kontrolka w kabinie się zapala lecz klima nie chodzi. Na krótko tzn po podłaczeniu bezpośrednio prądu kablem od akumulatora do sprężarki działa. Co to może być. A teraz jeszcze przestało działać pokrętło od temperatury tam gdzie włącza się klime
-
Masz prawidłową ilość czynnika? A działa tylko jak jest podłączona na krótko pod akumulator, czy jak rozłączasz kabel od akumulatora to pracuje dalej?
-
Wczesniej klima sie załączała?
-
Po pierwsze skad wiesz ze klima szczelna. Paprochow od klimy jest pelno i wiekszosc z nich nadaje sie na pasze do egiptu...
Jak stwierdzil tak po podlaczeniu maszyny to zmien fachowca... Szczelnosc sprawdza sie specjalnym brwnikiem i to najlepiej przez dobe.
Po drugie. Jezeli jest szczelna to sprawdz czy jest odpowiednia ilosc czynnika (jedz do innego). Wtedy dopiero zaczynsz szukac problemu u siebie. Jezeli to pokonasz i nic nie znajdziesz to prawie na pewno winien jest presostat (czujnik cisnienia) - do wymiany.
Jednak warto sprawdzic co jest z ta gala od ogrzewania. To moze miec bezposredni wplyw na klime.
Opisz co sie dzieje bo stwierdzenie ze nie dziala jest dobre przy wizycie u wrozki. Musisz sprecyzowac dokladnie zeby mozna bylo pomoc.
-
ja się podepne pod temat
ile gram czynnika wchodzi do układu klimy??? u mnie w pracy mamy stację do obsługi klimatyzacji i zaraz po zakupie Alfy okazało się że nie ma czynnika... sprawdziłem szczelność, potraktowałem ją ozonem i dodałem 550 gram czynnika... niby działa klima ale coś niemrawo... ile wchodzi u Was?
-
Niemrawo może działać jak osuszacz pada
-
jak mnie pamiec nie myli to przed FL wchodzilo 650gr czynnika a po FL 500gr