-
Plama oleju -2.4 JTD
Pomocy! Od 3 miesięcy mam Alfe 166 2.4 JTD i stała tak sobie do niedawana kiedy to ją przerejstrowałem i ubezpieczyłem. Nie było żadnego wycieku na kostce brukowej do czasu aż zacząłem jeździć. Nie mam pojęcia skąd cieknie.Teraz to obowiązkowa plama raz większa raz mniejsza ale jest. Góra silnika sucha ale spod spodu wygląda jakby ciekło od strony pasażera koło takich dwóch cienkich rurek. Jestem laikiem i martwi mnie to bardzo. Nie zauważyłem natomiast ubytku oleju silnikowego. Co to może być? Misa olejowa chyba nie.
pozdrawiam
-
prawdopodobnie jakaś uszczelka, nie wywróży tak z niczego musisz pojechać na kanał, sprawdź gdzie jest najwięcej tego oleju, może kapać nawet spod filtra oleju
-
a sprawdzałeś poziom innych olei?? np. poziom oleju wspomagania....
-
Mam to samo. Myślałem, że to spod filtra oleju, ale dokręciłem i dalej jest. Wyczytałem, że w tym silniku lubi lecieć spod wymiennika ciepła oleju przym podstawie filtra oleju. Trzeba do wymiany oringu się tam znajdującego odkręcić filtr, więc załatwię to przy najbliższej wymianie oleju. Oring jest podobno dostępny w serwisie za kilkanaście zł.
-
tez zmieniałem ten oring, leci z niego jak z kranu jak pęknie, moze nawet zatrzeć sie silnik w skrajnych sytuacjach
-
Są jeszcze dwie możliwości. Wspomniany płyn wspomagania lub tak jak u mnie paliwo z pompy CR. ON też jest tłusty, więc zostaje plama ja z silnikowego.
-
po ON plama jest jasna a po oleju silnikowym jest czarna, to akurat można odróżnić ale tak jak wcześniej pisałem, nie wywróżymy;]
czas pojechać na serwis