Pomocy... koledzy !
Kupiłem Alfe 156 sportwagon 2003r. JTS, ma strasznie twarde zawieszenie. Czy to jest normalne w tym modelu :/ ???
Printable View
Pomocy... koledzy !
Kupiłem Alfe 156 sportwagon 2003r. JTS, ma strasznie twarde zawieszenie. Czy to jest normalne w tym modelu :/ ???
jak najbardziej. A jak jest zużyte to nawet jęczy i stuka;)
no to super i jest na siedemnastkach 225 nie da się jeżdzic po tych dziurach
Proponuje 16 cali 205/55. Niestety polskie drogi to nienajlepsze miejsce na niski profil i szerokie lacie
dzięki kolego skoro to zawieszenie to normalka to pokombinuje przy kolach
ja zawsze patrze z podziwem i zazdroscią na alfay na 17 czy 18 calowych kołach. Zrobiłem błąd kupując 16. Zawias sypie się i tak a wygląd jest średni.
Moja Alfa ma 17 cali kola i wcale nie wygladaja na wielkie ;) (moim zdaniem 18 cali byly by wskazane).Cytat:
Napisał b.pawelek
Co do twardosci zawieszenia to i w mojej alfie nie jest to tapczan wiec chyba tak ma byc.
Proponuje podjechac na stacje diagnostyczna i przebadac samochod pod katem zuzycia amortyzatorow i elementow zawieszenia wtedy bedzie mozna wykluczyc ewentualne usterki i pogodzic sie z faktem twardosci zawiasu lub kombinowac z felgami i oponami czego nie polecam bo posiadany przez kolege rozmiar felg jest jak najbardziej wlasciwy ;)
Pozdrawiam
to prawda na takich felach wyglądają pięknie ale czym mniejszy profil opony to niestety zawieszenie na naszych drogach ostro dostaje po dupie.Lepiej mieć te 16 i nie katować zawiechy.Cytat:
Napisał b.pawelek
a ja tam chetnie bym zamienil swoje 16 na 17 gdyby nie to ze mam na nich jednosezonowe fajne uniroyale MIMO ZE WIEKSZOSC CZASU JEZDZE PO KRAKOWIE!!! a ten nalezy chyba do najbardziej ropierniczonych miast w Polsce POZDRAWIAM
mysle ze nie ma sensu sie licytowac kto ma większe dziury u siebie. Juz dawno osiągnąłem ten poziom jezdy, ze zatrzymuje się przed wybojami większymi i dopiero zaczynam je pokonywać a yarisy i inne cuda japońskiej techniki lataja tam 50 - 60 km/h.
Co do felg to kolejne wezme napewno 17 ze sporym rantem. Jednak wczesniej wymienie zawias bo juz czasem steka jak przez cos przejezdzam