Pomocy... koledzy !
Kupiłem Alfe 156 sportwagon 2003r. JTS, ma strasznie twarde zawieszenie. Czy to jest normalne w tym modelu :/ ???
Pomocy... koledzy !
Kupiłem Alfe 156 sportwagon 2003r. JTS, ma strasznie twarde zawieszenie. Czy to jest normalne w tym modelu :/ ???
jak najbardziej. A jak jest zużyte to nawet jęczy i stuka![]()
no to super i jest na siedemnastkach 225 nie da się jeżdzic po tych dziurach
Proponuje 16 cali 205/55. Niestety polskie drogi to nienajlepsze miejsce na niski profil i szerokie lacie
dzięki kolego skoro to zawieszenie to normalka to pokombinuje przy kolach
ja zawsze patrze z podziwem i zazdroscią na alfay na 17 czy 18 calowych kołach. Zrobiłem błąd kupując 16. Zawias sypie się i tak a wygląd jest średni.
Moja Alfa ma 17 cali kola i wcale nie wygladaja na wielkieNapisał b.pawelek
(moim zdaniem 18 cali byly by wskazane).
Co do twardosci zawieszenia to i w mojej alfie nie jest to tapczan wiec chyba tak ma byc.
Proponuje podjechac na stacje diagnostyczna i przebadac samochod pod katem zuzycia amortyzatorow i elementow zawieszenia wtedy bedzie mozna wykluczyc ewentualne usterki i pogodzic sie z faktem twardosci zawiasu lub kombinowac z felgami i oponami czego nie polecam bo posiadany przez kolege rozmiar felg jest jak najbardziej wlasciwy
Pozdrawiam
to prawda na takich felach wyglądają pięknie ale czym mniejszy profil opony to niestety zawieszenie na naszych drogach ostro dostaje po dupie.Lepiej mieć te 16 i nie katować zawiechy.Napisał b.pawelek
... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD
a ja tam chetnie bym zamienil swoje 16 na 17 gdyby nie to ze mam na nich jednosezonowe fajne uniroyale MIMO ZE WIEKSZOSC CZASU JEZDZE PO KRAKOWIE!!! a ten nalezy chyba do najbardziej ropierniczonych miast w Polsce POZDRAWIAM
mysle ze nie ma sensu sie licytowac kto ma większe dziury u siebie. Juz dawno osiągnąłem ten poziom jezdy, ze zatrzymuje się przed wybojami większymi i dopiero zaczynam je pokonywać a yarisy i inne cuda japońskiej techniki lataja tam 50 - 60 km/h.
Co do felg to kolejne wezme napewno 17 ze sporym rantem. Jednak wczesniej wymienie zawias bo juz czasem steka jak przez cos przejezdzam