-
Sonda Lambda
Witam wszystkich.
Posiadam Alfę Romeo156 SW 2.0 TS z 2000r. Od dłuższego czasu występuje u mnie pewne zjawisko. Gdy samochód pracuje na biegu jałowym lub trzymam go na sprzęgle z zapiętym biegiem, spadają obroty z 900 do 500, nigdy nie skoczą powyżej 900. Według komputera jest to właśnie sonda lambda. Dodatkowo czuć dosyć mocno spaliny i jest widoczne większe spalanie. Chciałbym wymienić sondę(chyba mam jedną, jeśli się mylę to mi powiedzcie) lecz mam problem, sondy występują w dwóch długościach przewodów czyli 630mm i 1200mm. Którą mam według was kupić?
-
krótka to sonda przed katem a długa za katalizatorem.
Potrzebujesz tą przed katalizatorem, sonda za katem jest tylko po to aby sprawdzać w jakim on jest stanie, nie wpływa na dobór mieszanki itp.
Nie wiem czy masz 2 czy 1.
-
acer11, piszesz że krótsza jest przed katem powinna mieć 630mm, tymczasem według epera i boscha (numerów katalogowych) mam montowana przed katem i ma 1200mm
-
przepraszam pisałem o swoim silniku,nie wiedziałem że do ts-a są 2 wymiary przewodów lambd przed katalizatorem.
To nie szybciej zmierzyć ją czy też oblukać, różnica nie mała.
-
Eper po wpisaniu nr. vin pokazuje mi według zdjęć że mam tylko jedną sondę przed katem, dokładnie taki numer i opis: 46750241 ELEKTROZAWÓR. Zamiennik Boscha pasujący do numeru z epera to numer 0 258 006 190, i on ma 1200mm. Także chyba taką sondę kupię.