Witam, z jakim momentem i kolejnością należy dokręcać śruby głowicy w silniku 1.9 JTD? I jeszcze jedno pytanko z mojej strony, w jakim położeniu ma być pierwszy tłok i zawory przy zakładaniu paska rozrządu? Pozdrawiam, Matti:)
Printable View
Witam, z jakim momentem i kolejnością należy dokręcać śruby głowicy w silniku 1.9 JTD? I jeszcze jedno pytanko z mojej strony, w jakim położeniu ma być pierwszy tłok i zawory przy zakładaniu paska rozrządu? Pozdrawiam, Matti:)
W 110KM są znaki nakołach do ustawienia rozrządu. Kolejność dokręcania jest następująca stojąc z przodu auta i patrząc na silnik:
1 dolna środkowa
2górna środkowa
3dolna po lewej (od śrokowej)
4górna po prawej (od śrokowej)
5 dolna po prawej
6 górna po lewej
7 dolna po lewej skrajna
8górna po prawej skrajna
9dolna po prawej skrajna
10gorna polewej skrajna
Moment dokręcania:
1etap 20Nm
2etap 40Nm
3 etap dokręcić o 90st
4etap dokręcić o 90st
5 etap dokręcić o 90st
A tutaj jakby nie jasny był opis kolegi to obrazek poglądowy:
Załącznik 26925
Wielkie dzięki, wszystko poskręcane:)
Momenty podałem za oryginalna włoską instrukcją do silnika jtd 110KM
Ale tak jest niestety w TSach.
W JTD głowice dokręca się mocniej.
Dane posiadam z ORI eLern PL.
Dokładnie dla TSa i JTD sa w niej takie same wartości - może ktoś sie pomylił przy ich wprowadzaniu, chodziaz głowice w starszych 1,9TD fiata tez były dokręcane momentem 40NM i potem dwa razy po 90 stopni. Tutaj (w jtd) to trzykrotne przekręcanie po 90st załatwia sprawę w zupełności - o wiele ważniejsze jest, aby wszyskie śruby były dociągnięte tak samo
Też gdzieś znalazłem, że jest 20 i 40 później. Są przekręcone o 90* te trzy razy i wszystkie tak samo;) Tak poszło i jest wszystko w porządku:)
Dokładnie, te 3 x 90* załatwia sprawę, ponieważ wcześniejszy moment niewiele w tym przypadku wnosi.