Witam wacham sie z zakupem Alfy Romeo 164. Interesuje mnie czy ktos z Was probowal jakos wzmocnic silnik 2.0 turbo? Jakies modyfikacje elektroniki komputera itp,czy dac sobie spokój i wylbrać 3.0 dzieki i pozdrawiam
Printable View
Witam wacham sie z zakupem Alfy Romeo 164. Interesuje mnie czy ktos z Was probowal jakos wzmocnic silnik 2.0 turbo? Jakies modyfikacje elektroniki komputera itp,czy dac sobie spokój i wylbrać 3.0 dzieki i pozdrawiam
hmm... ale przeciez 164 V6 TB ma wiekszą moc 201-205 koni, 3.0 ma ok 180 koni no chyba ze kolega mowi o Q wtedy masz cos ok 230.Cytat:
Napisał malymariusz
Moja V6 TB tak naprawde zaczyna jechac od 3000 obrotow w gore ale taka to juz praca silnika.
Moj kolega ma 3.0 na wolnych obrotach jada tak samo :)
tak ale juz samo wstawienie kolektorow dolotowych od 24v podniesie moc o okolo 20km+ filtr powietrza odpowiedni wydech da nam okolo 30km wiecej.Natomiast w turbo mozna zmodyfikowac oprogramowanie sterujace i uzyskac wieksza moc(zalezy od modyfikacji seria katologowa ma 205 lub 210km),interesuje mnie czy ktos ma doswiadczenia w uzyskiwaniu wiekszych mocy z tego silnika(280 300km)
Kolektor ssący w 3.0 V6 i 2.0 V6 TB jest taki sam, wiec nie rozumiem tej modyfikacji.Cytat:
Napisał malymariusz
A z czego wynika podniesienie mocy przy wymianie filtra powietrza oraz wymiany wydechu?
http://img187.imageshack.us/img187/5528/mocrr3.th.jpg
chodzilo mi o kolektor z Gtv 3.0 v6 24v ktory ma srednice 45mm bo w zwyklej jest39mm.takie same kolektory ma werjsja QV i GTA.Niewiem byc moze turbo i 3.0v6 12v maja takie same.A Co do dolotu to karbonowy+stozek oczywiscie bez wkladu z zamontowanymi chwytakami zimnego powietrza, poniewaz jak wiadomo w zimnym poietrzu jest wiecej tlenu.Co do wydechu wiadomo przelotowy.
W zimnym powietrzu jest wiecej tlenu..... ciekawe rzeczy opowiadasz :lol:
Z Twoich wyliczeń wychodzi że średnica kolektora w GTV jest nieco większa od średnicy miksera gazu ktory mam zamontowany u siebie w 2.5 V6 12V( a on już jest zwężką w fabrycznym dolocie).
Jestem ciekaw Twoich modyfikacji... Z niecierpliwościa czekam na wydruki z hamowni.
MAJKEL poczytaj troche na sympatyzujacym forum w dziale TUNING (te informacje tam znajdziesz) :lol: i zdaj sie na fachowcow ktorzy buduja rozne projekty i znaja sie lepiej od nas :shock: Pozdrawiam
No to jak fachowiec mówi , że w zimnym powietrzu jest wiecej tlenu, to naprawdę "fachowiec" jest.
Według mojej wiedzy, to zimne powietrze jest bardziej "ściśnięte" dzięki czemu współczynnik wypełnienia(lambda) cylindra się zwiększa i jest on bliższy jedności.
Wiecej powietrza do niego wchodzi, przez co mieszanka spalana jest lepiej. Czyż nie??
i dzięki temu w jednostce objętości jest więcej tlenu ;)Cytat:
Napisał Majkel
Czyli to samo napisane innymi slowami