Problem z ciśnieniem oleju ALFA ROMEO 1.4 TS
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów! :)
Usterka w mojej Belli jest bardzo nie typowa, a mianowicie pojawiła się ona w zimę, gdy temperatura powietrza spadła poniżej +5 stopni Celsjusza (podejrzewam, że dlatego, bo gęstość oleju się zmienia). Po odpaleniu auta kontrolka od ciśnienia oleju świeci się nawet 1 minutę, a potem gdy już zgaśnie i odjeżdżam to kontrolka czasem znów się zaświeci, zgaśnie po 2-3 sekundach, potem zaświeci i zgaśnie (mruga) w nie regularnych odstępach czasowych, problem ten znika, gdy silnik złapię temperaturę około 40 stopni Celsjusza(olej jest rozgrzany więc i rzadszy). Oczywiście byłem u mechanika, aby sprawdził ciśnienie oleju, sprawdził i jak się okazało wszystko jak najbardziej w porządku, z resztą problem z ciśnieniem oleju odrzuciłem prawie na 99% od samego początku, ponieważ jak jest problem z ciśnieniem oleju to właśnie gdy olej jest rzadszy kontrolka powinna się świecić, a nie na zimnym, gdy olej jest gęsty. Potem wymieniłem czujnik oleju, myślałem, że może padł, ale objawy te same, następnie wymieniłem olej na inny, ale problem dalej nie rozwiązany. Teraz kiedy mamy lato kontrolka gaśnie jeszcze podczas kręcenia rozrusznikiem i wszystko jak najbardziej ok, ale po lecie przyjdzie jesień, a po niej zima i boję się, że moja Alfa może nie przeżyć kolejnej zimy ;) Proszę o pomoc i z góry wszystkim dziękuję! Pozdrawiam!